Využití kapilární zónové elektroforézy pro stanovení vybraných analgetik ve vodách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V posledních letech se z hlediska environmentální analýzy stala na celém světě velmi po-pulární otázka průniku reziduí léčiv do složek životního prostředí. Tyto kontaminanty patří mezi biologicky aktivní látky, odlišující se svými fyzikálně-chemickými a biologickými vlastnostmi, vykazující vysoký sklon k bioakumulaci. Do životního prostředí pronikají zejména se stále zvyšující se spotřebou, případně také nesprávnými postupy při jejich likvidaci. Mezi nejčastěji využívaná farmaka patří léky proti bolesti – analgetika a z této skupiny tzv. nesteroidní protizánětlivé látky. Důvodem jejich často nadměrného užívání je jejich snadná dostupnost. Z této velmi obsáhlé skupiny látek byla pro monitoring vybrána léčiva diklofenak, ibuprofen, ketoprofen, kyselina salicylová, naproxen a paracetamol, jelikož jsou jako účinné látky obsažené v nejvíce používaných preparátech. Sledovanou matricí byla odpadní voda ze dvou čistíren odpadních vod (ČOV), odebíraná na přítoku a odtoku, aby mohly být porovnány nejenom rozdílné koncentrace cílových analytů, ale zejména zjištěna účinnost jejich odstranění, a to v závislosti na použitých technologiích čištění. Pro extrakci sledovaných kontaminantů byla využita extrakce pevnou fází (SPE) a jako analytická koncovka kapilární zónová elektroforéza (CZE) s detekcí diodovým polem (DAD). V rámci experimentu byla identifikována a následně kvantifikována všechna sledovaná analgetika, a to jak na přítoku, tak i odtoku ČOV; bylo potvrzeno, že se tyto polutanty dostávají do povrchových vod i do dalších složek životního prostředí.
From viewpoint of environmental analysis in the whole world became popular in the latest years the question of drugs’ breakthrough to the component of environment. These contami-nants belong to the biological active compounds, with different physical-chemical and biolog-ical properties and evince great tendency to bioaccumulation. They penetrate to the environ-ment because of their increasing of usage and wrong techniques of liquidation. The most often use drugs are preparations against pain – analgetics, and from this category there are non-steroidal anti-inflammatory drugs. The frequent usage of this compounds relate to their easy accessibility. From this large group of compounds was chosen for monitoring: diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, salicylic acid, naproxen and acetaminophen; because they include in favorite preparations. The monitoring matrix was the wastewater from two waste water treat-ment plants (WWTP). The sampling was performed in inflow and outflow because the com-paring of concentration of selected contaminants and discovering of efficiency of removing the polutants reliance on treatment technology. For extraction of selected contaminants was used solid phase extraction (SPE) and for determination was used capillary zone electrophore-sis (CZE) with diode array detection (DAD). There was identified and quantified all of se-lected analgetics in inflow and so in outflow of WWTP. That means, this polutants infuse into surface water and then into other components of environment.
Description
Citation
ČAPKA, L. Využití kapilární zónové elektroforézy pro stanovení vybraných analgetik ve vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie životního prostředí
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ludmila Křivánková, CSc., oponent (člen) doc. RNDr. Ivana Márová, CSc., oponent (člen) doc. PharmDr. Radka Opatřilová, Ph.D., oponent (člen) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (člen) prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2011-12-16
Defence
Předseda komise prof. Friedl představil doktoranda, pohovořil o jeho působení na fakultě, publikacích a aktivitách a účastech na konferencích. Poté mu předal slovo a doktorand přednesl powerpointovou prezentaci své dizertační práce. Oponentní posudky byly tři, všechny kladné, ačkoliv obsahovaly řadu dotazů k obsahu práce. Ing. Čapka zodpověděl všechny dotazy v dizertační práci obsažené. V druhé části obhajoby otevřel předseda komise diskuzi nad tématem práce I zde odpovděl na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO