Vlastnosti perspektivních feroelektrických materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá studiem vlastností a použitím perspektivních feroelektrických materiálů nacházejících uplatnění v elektrotechnickém a elektronickém průmyslu. Dále jsou v práci fyzikálně vysvětleny a matematicky popsány základní principy probíhající v jejich struktuře. Praktická část je zaměřena na sestavení pracoviště pro měření složek komplexní permitivity v kmitočtové a teplotní oblasti, ovládaného naprogramovanou měřicí a obslužnou aplikací s využitím programu Agilent VEE Pro 8.0 a MS Excel. Funkčnost pracoviště byla ověřena na vybraných materiálových vzorcích měřením a vyhodnocením vybraných vlastností. K dané problematice byl vytvořen elektronický text použitelný jako návod pro laboratorní cvičení, který je nedílnou součástí této práce.
This thesis studies the properties and the applications of prospective ferroelectric materials which are used in electrical engineering and electronic industry. Further are physically explained and mathematically described the basic principles running in their structure. The practical part is aimed to build a workplace for measuring the components of the complex permittivity in the frequency and temperature area, controlled by the programmed measurement and service application using the Agilent VEE Pro 8.0 and MS Excel. The functionality of the workplace was verified on the selected material samples by measurement and evaluation of selected properties. For this issue was created electronic text, which can be used as a guide for laboratory exercises and it is an integral part of this work.
Description
Citation
KREJČÍ, J. Vlastnosti perspektivních feroelektrických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Vysvětlete stoupající tendenci křivky teplotní závislosti permitivity při vysokých kmitočtech? Popište relaxační polarizaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO