Číslicově řízený generátor trojúhelníkových, pravoúhlých a harmonických kmitů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci jsou rozebrána možná řešení číslicově řízených generátorů trojúhelníkových, pravoúhlých a harmonických kmitů. Nejprve jsou popsány generátory kmitů z všeobecného hlediska. Dále jsou uvedeny generátory využívající přímé digitální syntézy a generátory libovolných průběhů, včetně jejich vlastností, možnosti použití, výhod i nevýhod. Důležitou část, také představují zásuvné karty, které se využívají pro generování kmitů. V textu je poukázáno na základní parametry zásuvných karet, jejich rozdělení podle typu sběrnice a v neposlední řadě je kapitola věnována multifunkčním kartám a potřebným ovladačům. Práce se dále zaměřuje na návrh číslicově řízeného generátoru trojúhelníkových, pravoúhlých a harmonických kmitů, využívajícího mikrokontroléru ATMEL. V poslední kapitole jsou popsány nejdůležitější části tohoto obvodu a jejich funkce s realizací celého zapojení. Nechybí vysvětlení činnosti jednotlivých programů, včetně programu obslužného. Vše je doplněno o snímky, které byly pořízeny při ověřování funkčnosti zapojení, především se jedná o naměřené průběhy, které jsou společně s ostatními přílohami, uloženy také na přiloženém CD.
Feasible solutions of digitally controlled triangle-, square- and harmonic wave generators are described in this bachelor´s thesis. There is general description of wave generators at the beginning. We can divide the wave generators to two groups. The first group of them are Arbitrary Waveform Generators and the next group is presenting Arbitrary Function Generators which are working with Direct Digital Synthesis. There are descriptions of their features, possibility of using, advantages and disadvantages in bachelor´s thesis. Of consequence part there are plug-in cards which are used as functional generators and multifunction cards. Their principal characteristics are described in relevant chapter. The most important part of this bachelor´s thesis is suggestion of digitally controlled triangle-, square- and harmonic wave generator which make use microcontroller of company ATMEL. You can find the process of execution, description its features and controlling program in the last chapter. All of measured results are saved in compact disc which is part of bachelor´s thesis.
Description
Citation
BRADÁČ, L. Číslicově řízený generátor trojúhelníkových, pravoúhlých a harmonických kmitů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
1. Existuje vztah pro určení zkreslení harmonického signálu v závislosti na jeho kmitočtu u generátoru s DDS? 2. Jaký je maximální dosažitelný kmitočet harmonického signálu u generátorů AFG a AWG? Co je limitujícím faktorem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO