Měření permitivity materiálů v mikrovlnném pásmu – laboratorní úloha

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vypracováním laboratorní úlohy se zaměřením na měření permitivity materiálů v mikrovlnném pásmu. Pro vlastní měření jsou použity dvě vlnovodové metody. První metoda využívá pro určení parametrů bezeztrátových materiálů zkrácení vlnové délky v materiálu. Druhá metoda využívá pro určení komplexní permitivity ztrátových materiálů metodu nakrátko – naprázdno. Obě metody jsou v této práci krátce popsány a využity pro určení parametrů materiálů z dat získaných modelováním v CST Microwave Studio. Měřící pracoviště pro obě metody je realizováno a pomocí něj je u několika vzorků materiálů změřena jejich permitivita. Nakonec je vypracován návod pro laboratorní úlohu a vzorový protokol.
This work is concentrated on the development of laboratory task with a focus on measuring permittivity of materials in microwave band. For the measurement, two waveguide methods are used. The first method is used for determining of the permittivity of lossless materials by a method „shortening wavelength in the material“. The second method is used for determining of the permittivity of loss materials by a method „short – open“. Both methods are briefly described and used for determining permittivity of materials obtained from the data modeling in CST Microwave Studio. Then measuring workplace for both methods is realized and used for measurement of the permittivity of selected materials. Finally, the instruction for lab task with and measurement report is created.
Description
Citation
FOJTÍK, J. Měření permitivity materiálů v mikrovlnném pásmu – laboratorní úloha [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) Ing. Juraj Gazda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO