Magnetická pole pro biomedicínské experimenty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V práci se zabývám řešením magnetických polí pro využití v oboru biomedicíny. Toto řešení zahrnuje volbu správného geometrického uspořádání cívky pro generování magnetického pole s homogenním rozložením magnetické indukce v co největším možném prostoru. V práci jsou srovnány tři typy cívek tj. solenoid, toroid a Helmholtzovou cívkou. U Helmholtzovy cívky a solenoidu je pak provedený rozbor magnetické indukce ve vnitřním prostoru cívek. Další část je věnována elektrické rezonanci v LC obvodu. Ta je potom využitá pro vznik pulsního magnetického pole v Helmholtzově cívce. Jsou zde shrnuty teoretické a praktické poznatky pro návrh a konstrukci rezonančního měniče. Konec je pak věnován měření obvodových veličin a ověření teoretických poznatků.
In this work deals with magnetic fields for use in biomedicine. This solution involves the choice of the correct geometric arrangement of coils for generating magnetic field with a homogeneous distribution of magnetic induction of the widest possible area. The paper compares thre traditional types of coils, solenoid, toroid and Helmholtz coil. For Helmholtz and solenoid coil and is then carried out an analysis of the magnetic flux density in the inner space. Next part is devoted to electrical resonance in the LC circuit. This is then utilized for the development of pulsed magnetic field in the Helmholtz coil. It summarizes the theoretical and practical knowledge to design and construction of resonant converters. The end is devoted to the measurement of circuit parameters and verification of theoretical knowledge.
Description
Citation
OTÝPKA, J. Magnetická pole pro biomedicínské experimenty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Lapčík, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. David Wurst (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Práce byla na dobré úrovni, student pracoval samostatně a iniciativně. Celkovou úroveň práce snižují formální nedostatky práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO