Zavedení metody stanovení konjugované linolové kyseliny (CLA)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá optimalizací metody stanovení konjugované linolové kyseliny (CLA) plynovou chromatografií. V teoretické části je zpracován přehled o vzniku a výskytu CLA v živočišných materiálech, biologických účincích v lidském organismu a metodách vhodných pro stanovení CLA. Experimentální část ověřuje, zda je metoda plynové chromatografie vhodná pro stanovení konjugované kyseliny linolové ve vybraných biologických matricích. A dále se zabývá podmínkami stanovení a optimalizací metody na FCH VUT v Brně. Na závěr je zde posouzena použitelnost metody ve vztahu k CLA.
This work deals with the optimization of the method for determination of conjugated linoleic acid (CLA) using gas chromatography. The summary about formation and occurrence of CLA in animal materials, its biological effects in human organism and methods suitable for its determination is introduced in the theoretical part of this study. The experimental part verify, if the gas chromatography is applicable method for assesment of CLA in selected biological matrices. The chosen method was introduced and verified at FCH of Brno university of technology. At the end the applicability of this method to CLA determination is discussed here.
Description
Citation
RUPRICHOVÁ, L. Zavedení metody stanovení konjugované linolové kyseliny (CLA) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: Prezentované účinky CLA se zdají být nadhodnocené. Analyzovaný standard obsahoval jaké konkrétní izomery a byl znám stupeň čistoty? doc. Rosenberg: doporučuje se kombinace různých typů standardů (různé optické izomery); značné zkušenosti s touto problematikou má doc. Čertík z STU Bratislava
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO