Stanovení karnitinu v potravních doplňcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením L-karnitinu v potravních doplňcích. L karnitin je látka přirozeně se vyskytující v organismu, nepostradatelná v metabolismu mastných kyselin. Jako součást potravních doplňků je užíván zejména při snižování tělesné hmotnosti, jako tzv.“spalovač tuků“ a velice oblíbený je i u sportovců ke zvyšování tělesného výkonu. Zatímco výše uvedené účinky nebyly doposud vědecky ověřeny, přibývá studií referujících o pozitivním vlivu karnitinu v medicíně a to zejména na kardiovaskulární systém. V literární části jsou popsány vlastnosti L-karnitinu, jeho funkce a současné využití ve výživě člověka. Dále je uveden přehled analytických metod používaných ke stanovení L karnitinu ve vzorku. V experimentální části byla zkoumána efektivita použití SPE metody k odstranění interferujících látek z matrice reálných vzorků. Pro izolaci L-karnitinu ze vzorku byla prokázána největší účinnost extrakce na kationtově výměnném sorbentu. Optimální podmínky ovšem nalezeny nebyly. L-karnitin byl stanoven v šesti různých potravních doplňcích chromatografickou metodou HPLC s obrácenými fázemi a UV-VIS detekcí.
This work deals with the determination of L-carnitine in food supplements. L-carnitine is a substance naturally occurring in organism, essential for metabolism of fatty acids. In food supplements is used especially for reducing body weight as a "fat burner". L-carnitine is popular with athletes for improve athletic performance. While data are not available to support these positive effects of carnitine, the positive results of carnitine supplementation in the medicine were found, mainly on cardiovascular system. The literary part of this study describes the properties and the use of carnitine in the diet of human. Furthermore, a review of methods used for determination of L-carnitine in variety of samples is mentioned. In the experimental section the efficiency of SPE method for preparation matrix of real samples was investigated. A cation exchange solid phase extraction seems to be the most effective. The optimal conditions for isolation of L-carnitine by SPE extraction were not developed. L-carnitine was determined in six various food supplements by reverse phase chromatography with UV/VIS detection.
Description
Citation
BUCHTOVÁ, Z. Stanovení karnitinu v potravních doplňcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-12
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Potáček: Jaké jsou negativní vlastnosti karnitinu? prof. Rychtera: Stanovovali jste formu D nebo L?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO