Srovnání biocidní účinnosti dezinfekčních přípravků proti biofilmu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Pseudomonas aeruginosa je častým původcem nosokomiálních nákaz. Tento oportunní patogen je rezistentní vůči antibiotikům různých tříd i vůči biocidům. Některé jeho kmeny tvoří biofilm. Ve zdravotnictví představuje tvorba biofilmu značné riziko, které může vést až k závažnému onemocnění či úmrtí nemocného. Protože bakterie v biofilmu jsou odolnější než jejich planktonní formy, je důležité nalézt takové dezinfekční přípravky, které budou účinné i proti biofilmu. Byla otestována baktericidní účinnost čtyř dezinfekčních přípravků jak vůči biofilmu, tak na planktonních buňkách P. aeruginosa.
A common vector of nosocomial infections is Pseudomonas aeruginosa. This opportunistic pathogen is resistant against different classes of antibiotics as well as against biocides. Some P. aeruginosa strains are able to form biofilm. The biofilm formation on medical devices represent a common occurrence that can lead to serious illness and death. Bacteria in biofilms are more resistant than their planktonic counterparts. Therefore it is important to find disinfectants that will be effective also against biofilm. Bactericidal efficacy of four disinfectants has been evaluated on biofilm and on planktonic forms of P. aeruginosa.
Description
Citation
ŠLITROVÁ, B. Srovnání biocidní účinnosti dezinfekčních přípravků proti biofilmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Dotazy a připomínky komise: - doc. Rosenberg: V užívaných přípravcích byly čisté látky nebo nějaké detergenty? - prof. Rychtera: Aparatura kterou jste užívala je standardní? - prof. Rychtera: Jaký je typ povrchu na němž se vytvoří film? Studentka na otázky komise úspěšně odpověla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO