Optimalizace sklonu fotovoltaického modulu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá slunečním zářením, které je jedním z možných zdrojů obnovitelné energie. Cílem práce je seznámit se s metodou výpočtu polohy Slunce na obloze, osvojit si základy v programu VEE Pro 8.0 a vytvořit program simulující polohu Slunce na obloze během dne pro proměnné zeměpisné šířky a dny v roce a následně vypočítat výkon slunečního záření dopadajícího na solární modul při proměnném náklonu. Teoretická část se zabývá přenosem energie ze Slunce na Zemi a složkami záření, které vznikají při průchodu paprsků atmosférou a popisuje tyto složky záření na solární modul. Praktická část se věnuje vytváření programů čerpajících z teoretického základu, které jsou určeny pro následné simulace pozice slunce a simulace pro denní a celkový roční úhrn záření včetně jeho složek na solární modul při různém náklonu.
This thesis deals with the solar radiation, which is one of the potential sources of the renewable energy. The purpose of this thesis is to apprise of the methods how to calculate the Sun’s position as well as to learn the basics of software VEE Pro 8.0. Also, create a program simulating the location of the Sun during the day according to the variable latitudes and days and consequently to calculate the Sun irradiation passing through the atmosphere onto the tilted solar module, considering the respective tilt. Theoretical part describes the transmition of the energy between Sun and Earth, global irradiation and its components, which are generated by beams passing through the atmosphere and incident on a solar module. Practical part is dedicated to a program creation according the theoretical basis and it is used for further simulation of the Sun’s position. Another program simulates the total daily and annual irradiation including its components onto the tilted solar module, considering the respective tilt.
Description
Citation
ŠINDLER, R. Optimalizace sklonu fotovoltaického modulu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Výkon na m^2 udáváte v GJ, proč?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO