Porovnání hlučnosti stranových vyústek odlišných konstrukcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá porovnáním hlučnosti třech stranových vyústek různých konstrukcí, určených k distribuci a směřování větracího vzduchu v kabině automobilu. V úvodu práce jsou uvedeny základní poznatky z fyzikální a fyziologické akustiky. V práci je dále stručně popsán klimatizační systém automobilů (systém HVAC) a akustické vlastnosti jednotlivých prvků tohoto systému. Dále studie pojednává o rozdělení vzduchotechnických vyústek a uvádí i rozsáhlý výčet a popis všech dohledatelných druhů automobilních vyústek. Před popisem experimentu uskutečněného v rámci této práce jsou uvedeny postupy a výsledky měření dosažené v jiných pracích. Měření hlučnosti porovnávaných vyústek probíhalo v polobezodrazové komoře podle normy ČSN ISO 3745. V rámci objasnění velikosti přírůstku hluku generovaného vyústkou k celkovému hluku v interiéru vozu bylo dále provedeno měření hlučnosti v kabině vozu Porsche Cayenne 2018. Z výsledků měření vyplývá, že při konstantním průtoku (60 m3/h), jsou hlučnější ty vyústky, které mají vyšší tlakovou ztrátu. Ta závisí především na rychlosti proudění ve vyústce a na počtu a nastavení lamel. Hluk generovaný vyústkou je v kabině jedoucího vozidla zanedbatelný oproti celkové hlučnosti v interiéru automobilu. V oblasti proudícího vzduchu z vyústky (ve vzdálenosti 0,7 m od ní) se však hladina akustického tlaku A znatelně zvýší.
This diploma thesis deals with comparing noise levels of three side vents of different constructions, which are used for distribution and directing of ventilation air in a cabin of an automobile. The fundamental knowledge of the physical and physiological acoustics is described in the introduction part of this study. Following the introduction part there is a brief explanation of the car air conditioning system (HVAC system) as well as are explained the acoustic properties of specific elements of this system. The study also deals with dividing ventilation vents and describes the vast traceable types of automobile vents. Prior to the description of the experiment, which was conducted as a part of this study, the procedures and results of the measurements carried out in other theses are explained. Measurement of noise levels of the compared vents was carried out in a semi-anechoic chamber under the ČSN ISO 3475 standardization. To clarify increase of noise generated by the vent in an interior of an automobile, additional measurement of noise was carried out in a cabin of Porsche Cayenne 2018. From the gathered results we can conclude that under the constant flow, (of 60 square meters per hour) louder vents are those with higher pressure loss. This pressure loss is dependant primarily on the speed of the flow in the vent, as well as on the number and the adjustment of the deflectors. In a cabin of an automobile, the noise produced by the vent is negligible in comparison with total noise in an interior of a car. However, in the area surrounding the air flowing out from the vent, (approximately 0,7 meters from it) the level of acoustic pressure increases significantly.
Description
Citation
BERNARD, J. Porovnání hlučnosti stranových vyústek odlišných konstrukcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) Bc. Ing. Jan Fišer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. Doc. Katolický položil dotaz, proč nebyla použita metoda měření parametrů s umístěním výustek na podlaze? Doc. Katolický se dotázal na vliv akustického tlumiče, umístěného uvnitř komory a zda by nebylo lepší jej umístit vně komory? Doc. Katolický se zeptal, proč nebyla polobezdozvuková komora použita k měření již od počátku? Prof. Pavelek se dotázal jestli diplomant provedl teoretický rozbor nejistot měření před začátkem měření? Doktor Fišer se dotázal jaké by byly výsledky měření hluku v automobilu v případě, že by se nejednalo o automobil se spalovacím motorem, ale elektromotorem. Prof. Jícha se dotázal na význam jednotky "Son". Student odpověděl na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO