Návrh a výroba kompozitního kola vozidla Formule Student

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je krokem ke zlepšení jízdní dynamiky monopostů Formula Student týmu TU Brno Racing Vysokého učení technického v Brně. Úvodem práce je rešerše existujících lehkých řešení vozidlových kol. Úkolem práce je navrhnout a vyrobit kompozitní kolo pro použití na závodním monopostu Dragon 9. V rámci konstrukce jsou definovány omezení pravidly, zástavbovými požadavky vozidla, silové zatížení a limity technologie výroby kompozitních dílů. Práce ukazuje sbírku CAD dokumentace sestavy dílů kola, forem a pomocných přípravků. Navržené formy byly vyrobeny. V práci se důkladně popisuje technologie výroby kompozitních kol. V práci je navržen způsob zatěžování kol. Výstupem práce je vyrobení několika prototypů kompozitních kol. Závěrem je zhodnocena navržená konstrukce po funkční a výrobně technologické stránce.
This master thesis represents a step forward in vehicle dynamics of TU Brno Racing Formula Student team from Brno University of Technology monoposts. A detailed research focused on light automotive wheels. Its main part is to design and make a composite wheel for a formula monopost Dragon 9. The wheel design was formed from the rules side, car packaging, forces acting and limits of composite parts production. There’s a collection of CAD documentation of wheel designs, moulds and connected fixtures. The designed moulds for hollow carbon fiber wheels were manufactured. The technology in making of composite wheels is described in detail. Also, the ways of testing the wheel before a straight use on a race car were designed. There are several wheel prototypes made as an outcome of this thesis. The wheel design is reviewed in terms of functionality and manufacturing side of things.
Description
Citation
JELÍNEK, J. Návrh a výroba kompozitního kola vozidla Formule Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) Ing. Jiří Kubíček (člen) Ing. Tomáš Heger (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí diplomovou prací (zadání, cíle, řešení, výsledky a závěr). Následovala část, kdy byly zodpovězeny otázky oponenta uvedené v Oponentském posudku. Dále byly položeny otázky týkající se diplomové práce: - Jaké požadavky jsou kladeny na kola, které výpočty se provádějí při jejich dimenzování? - Jakým způsobem se projevuje snížení hmotnosti kola na akceleraci a deceleraci vozidla? - Je navržený design kola vhodný z pohledu aerodynamiky? - Není tento disk náchylnější na prokluz pneumatiky vůči ráfku, než je tomu u hliníkových disků? - Jakým způsobem je vyráběn otvor pro umístění ventilku? - Které díly na motoru automobilu lze vyrábět z podobných kompozitních materiálů jako využíváte u prezentovaných disků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO