Výzkum technologie zpětného využití zemin ve formě samozhutnitelných zálivek

Abstract
Vzrůstající objem odpadů všeho druhu je v současnosti jevem ekonomicky rozvinuté společnosti a současně jedním z problémů ochrany životního prostředí. Je proto nezbytně nutné, v zájmu trvale udržitelného rozvoje, sledovat vlivy související s dopadem na naši ekologii, legislativně regulovat produkci odpadů a všestranně podporovat jejich recyklaci a další využití. Stavební a demoliční odpad zaujímá významný podíl z celkového objemu odpadů. Do této kategorie patří i zeminy z výkopových prací. Recyklace těchto materiálů by mohla výrazně omezit množství skládkovaných odpadů a zároveň by tyto materiály mohly být využity jako významný zdroj druhotných surovin. Disertační práce popisuje výzkum a vývoj nové technologie zpětného využití zemin ve formě samozhutnitelné zálivky. Výsledkem řešení bude suspenze optimálních reologických vlastností, zabezpečující dokonalé obtékání uložených inženýrských sítí. Důraz bude kladen na studium spolupůsobení různých typů zemin se stabilizátory, ztekucujícími či plastifikačními přísadami a jim typickou dispergovatelnou látkou, včetně ověření vyvinuté technologie in situ.
The increasing volume of waste of all kinds is currently a phenomenon of economically developed society and one of the problems of environmental protection. It is therefore imperative, in the interest of sustainable development, to monitor impacts related to the impact on our ecology, to regulate waste production by legislation and universally promote their reuse and recycling. Construction and demolition waste occupy a significant share of the total waste volume. This category also includes excavated soils. Recycling of these materials could significantly reduce the amount of landfilled waste and at the same time, these materials could be used as an important source of secondary raw materials. The doctoral thesis describes the research and development of the new technology of reuse soils in the form of self-compacting grouts. The result of the solution will be a suspension of optimal rheological properties, providing a perfect leaking around the stored utility networks. Emphasis will be placed on the study of the interaction of different types of soils with the stabilizers, flowable or plasticizing additives and its typical dispersible substance, including verification of the developed technology in situ.
Description
Citation
MICHALČÍKOVÁ, M. Výzkum technologie zpětného využití zemin ve formě samozhutnitelných zálivek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc. - předseda, prof. Ing. Peter Turček, Ph.D. - oponent, doc. Ing. Karel Kolář, CSc. - oponent, doc. Ing. Radomír Sokolář, Ph.D. - oponent, prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc. - člen, prof. RNDr. Zdeněk Chobola, CSc. - člen, prof. Ing. Rudolf Hela, CSc. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Tomáš Klečka, CSc. - člen, Ing. Štěpán Bohuš, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Fojtík, Ph.D. - člen, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Karel Kulísek, CSc. - člen, doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. - člen, Ing. Zdeněk Jeřábek, CSc., MBA - člen, doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. - člen
Date of acceptance
Defence
Přínos pro vědní obor spočívá v objasnění vlivu synergického působení ztekucujících přísad s minerály obsaženými v různých typech zemin. Přínos pro praxi lze spatřovat ve vývoji nové unikátní technologie zpětného využití zemin pro samozhutnitelné zálivky. Otázky a odpovědi: • Otázka: Je technologie použitelná pro dopravní stavby = jaký je vliv / srovnání CBR hodnot se zeminami s cementem? • Otázka: 1) Ekonomické hledisko – porovnání se standardně používanými metodami – uvádíte, že je o 7 % nižší než standardní metoda. Prosím vysvětlete postup výpočtu a porovnání. 2) Za jakou dobu je zálivka pochůzná a je možno dále sítě využívat? 3) Jak jste zjistila, že daná zálivka při zkoušce „in-situ“ dokonale obtekla danou inženýrskou síť? Odpověď: Doktorandka odpověděla na všechny položené dotazy uspokojivě a prokázala tak velmi dobrou orientaci v daném/daných tématech. Odpovědi byly věcné, přesné a k danému tématu. • Otázka: Při aplikaci CaO ve stabilizaci zemin je funkci Ca(OH)2 možno vysvětlit jako paralelu stabilizaci pískových kalů na sedimentaci? Praktická aplikace samozhut. směsí ve formě aplikace na stavbách? Odpověď: Byly zodpovězeny obě otázky uspokojivě. • Otázka: Jaká je hlavní úloha vápna ve směsi? Odpověď: Uspokojivá. • Otázka: Motivace využití VEP, konkrétně fluidního popílku, prvotní předpoklady a doporučení na základě dosažených výsledků. Odpověď: Doktorandka vysvětlila důvody vedoucí k použití, zejména vyšší obsah CaO, a prokázala teoretické i praktické znalosti z této oblasti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO