Tepelně hydraulický návrh výměníku pro zkušební zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem trubkového výměníku pro zkušební zařízení. Výměník bude sloužit k ohřevu nebo k ochlazení proudícího vzduchu na požadovanou hodnotu. Topným / chladícím médiem proudícím v trubkovém prostoru je voda. V první části práce jsou popsány funkce, rozdělení, požadavky a aktuální možnosti výměníků tepla. Druhou část tvoří tepelný a hydraulický výpočet pro variantu hladkých trubek a trubek s příčnými žebry a vyhodnocení výsledků. Výsledkem práce je návrh trubkového výměníku, který má tvar kanálu čtvercového typu pro obě varianty.
This bachelor thesis deals with the design of tube exchanger for testing device. The exchanger will serve to heat or cool the flowing air to the desired value. The heating / cooling medium flowing in the tubular space is water. The first part describes the functions, distribution, requirements and current trends of heat exchangers. The second part consists of thermal and hydraulic calculations for the variant of bare tubes and finned tubes and evaluation of results. The result of this work is a design of a tube exchanger, which has the shape of a square type channel for both variants.
Description
Citation
ÚNAR, J. Tepelně hydraulický návrh výměníku pro zkušební zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Najser, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout, MBA (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student odprezentoval komisi svou závěrečnou práci a následně zodpověděl otázky oponenta. Dále odpovídal na následující otázky komise: Výměník byl navrhován pro reálnou aplikaci? Proč ve výměníku máte uspořádání tak, aby byla voda vně trubek? Voda byla nějakým způsobem čištěna?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO