Robotické obrábění s využitím externího nástroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce byly zadána s cílem zhodnotit použití vybraného CAM softwaru při robotickém odjehlení odlitků za pomoci externího nástroje. Za tímto účelem proběhla analýza funkcí daného programu a srovnání strategií určených pro tvorbu drah nástroje. Na základě toho byla vybrána nejvhodnější strategie pro tuto technologii. Vygenerování dráhy bylo popsáno na příkladu reálné součásti z automobilového průmyslu. Aby bylo možné simulovat reálný proces odjehlení, byl vytvořen model pracoviště, vybrán vhodný nástroj s vřetenem a navržen způsob uchycení odlitku. Po úspěšné simulaci byl vytvořen postprocesor a s ním i program robotu jakožto podklad pro možný praktický test. V průběhu práce se software PowerMill ukázal jako ne zcela vhodný k použití v této oblasti obrábění, a to hlavně kvůli časové náročnosti celého procesu. Původní záměr nahrazení klasického on-line programování tímto softwarem tedy není doporučeno.
The goal of this final thesis is to evaluate the performance of chosen CAM software in robotic deburring of cast parts while using external tool. For this purpose, an analysis of program’s functions was carried out and toolpath-making strategies were compared. The most appropriate strategy for mentioned technology was chosen based on this analysis. The generation of a toolpath was described on the example of real part from automotive industry. In order to simulate real machining process, a model of workspace was created, proper tool with spindle was selected and a method of clamping the workpiece was designed. A postprocessor was created, and so was the robot program, after successful simulation, as a foundation for possible practical test. PowerMill software proved to be not very suitable for this kind of machining application, mainly because of high amount of time consumed during the whole process. So the original idea of replacing classical on-line programming with this software is not advised.
Description
Citation
RYVOL, D. Robotické obrábění s využitím externího nástroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
V rámci prezentace zaznělo: - uvedení, co bylo obsahem DP (zadání, cíle, analýza systémů PowerMill) - uvedeny parametry dílu k obrobení - ukázán obráběný díl pomocí 3D modelu - analýza strategií generování drah - návrh postupu odjehlení - výběr nástroje a vřetena - model pracoviště - snaha ověřit digitální návrh - ukázka robotické buňky - ukázka virtuálního obrobení - ukázka postprocesoru - závěr Odpovídáno na otázky oponenta: - Ot. 1 - zmíněno více způsobů řešení, doplňující dotaz - vzhledem k čemu by se realizovala korekce - Ot. 2 - odpovídáno - několik způsobů, doplněno, co je to TCP Odpovídáno na doplňkové otázky komise: - Má z hlediska programování vliv vystředění součásti na upínací desce? - k obr. buňky na pracovišti - pokud by nástroj byl na robotu, jaký by byl rozdíl? - Je rozdíl mzi kolizí a bouráním? - Jaký je rozdíl mezi fixním a pohyblivým nástrojem z pohledu výroby? - Opotřebení nástroje - optická kontrola opotřebení nástroje? - str. 45, obr. - silové poměry na šroubovém spoji - nejasnosti ohledně silových poměrů - jak se projevuje kalibrace robotu na souřadný systém nástroje
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO