Unified Network Authentication for Linux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací řešení pro jednotnou síťovou autentizaci pro operační systém Linux založeného na integraci systémových démonů WinBind a SSSD. Cílem je navrhnout takové řešení, které umožní autentizaci Linuxových klientů do domén spravovaných adresářovými službami Windows Active Directory a domén spravovaných adresářovými službami dostupnými na Linuxu současně. První dvě kapitoly seznámí čtenáře s autentizačními mechanizmy a technologiemi, které se pro tyto účely použivají na operačních systémech Windows a Linux. Třetí kapitola se zabývá jádrem práce a vysvětluje rozhodnutí učiněná při návrhu implementovaného řešení. Samotná implementace je pak popsána v kapitole čtyři. Poslední kapitoly popisují experimenty a testování pro vybrané případy užití s návrhy a popisem možných rozšíření do budoucna.
This thesis discusses the design and implementation of an unified network authentication solution for the Linux operating system based on the integration of WinBind and SSSD system daemons. The goal is to be able to authenticate Linux clients against multiple domains based on different platforms. In the first two chapters, readers are introduced to authentication mechanisms and related technologies used in Windows and Linux based computer network infrastructures. The third chapter is focused on the core of this work and discusses decisions made during the design phase. Implementation details are describedin chapter four. The last part of the thesis describes experiments and tests for selected use cases along with ideas for future improvements.
Description
Citation
ZŮNA, P. Unified Network Authentication for Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Mgr. Daniela Chudá, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: 1. Jaký dopad měla implementace projektu na bezpečnost jednotlivých použitých systémů (AD, LDAP, Kerberos, SSSD,...)? Z provedených testů to není patrné. 2. Vyplývají z implementace nové vektory možných útoků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO