Chytrá domácnost – knihovna pro sběr dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá vývojem softwarové knihovny pro agregaci dat z elektroměrů a zasílání dat do centrální stanice. Jsou popsány nejvíce používané protokoly v inteligentních sítích. Práce se detailněji zabývá nejdůležitějšími částmi standardu DLMS/COSEM. Nejprve je rozebrán protokol DLMS, který zajišťuje komunikaci mezi klienty a servery. Dále je popsán objektový model COSEM, který specifikuje modelování objektů, pro přístup k měřícím zařízením a systém OBIS, který určuje identifikaci datových objektů. Dále je popsána knihovna Gurux, která se specializuje na inteligentní odečty měřičů. Ve výsledcích práce je popsána realizace a testování softwarové knihovny pro agregaci dat ze serverů protokolem DLMS/COSEM s použitím knihovny GURUX. Na závěr je popsána série testů, které byly provedeny za pomocí této softwarové knihovny.
The diploma thesis deals with the development of a software library for aggregating data from electricity meters and sending data to a central station. The most used protocols in smart grids are described. The work deals in more detail with the most important parts of the DLMS/COSEM standard. The DLMS protocol is described, which ensures communication between clients and servers. Next, the COSEM object model is described, which specifies object modeling, for access to measuring devices, and the OBIS system, which determines the identification of data objects. The Gurux library, which specializes in intelligent meter readings, is also described. The results of the work describe the implementation and testing of a software library for aggregation of data from servers using the DLMS/COSEM protocol using the GURUX library. At the end of the work is described a series of tests that were performed using this software library.
Description
Citation
TOMICZEK, R. Chytrá domácnost – knihovna pro sběr dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štůsek (člen) Ing. Jan Benedikt (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta: - V práci není popsána obsluha testovací aplikace. Jaké možnosti konfigurace/nastavení jsou k dispozici? - S reálným HW nebylo testováno. Umožňuje vaše řešení plně definovat reálné zařízení jako emulaci? - Osvětlete použité ete jaké jsou používané datové kódy v OBIS kódech.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO