Návrh provozních mezí pro diagnostický systém obráběcího stroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá online vibrační diagnostikou frézovacího centra Datron M8Cube. Obsahuje metodiky stanovení provozních mezí vibrací ke zjišťování stavu stroje. Součástí práce je i všeobecný popis údrţby a technické diagnostiky se zaměřením na vibrační diagnostiku. Hlavní částí práce je vlastní řešení problému stanovení provozních mezí vibrací vřetene stroje v závislosti na výrobním programu. Podstatou vlastního řešení je stanovení vibračních mezí pro jednotlivé frézovací nástroje.
The Master's thesis deals with online vibration diagnostics of a milling center. It contains a methodology to determine the vibration operating limits and to detect machine of condition monitoring. The thesis also contains a general description of maintenance and technical diagnostics with a focus on vibrodiagnostics. The main part of the thesis is to solve the problem of determining the operating limits of spindle vibration depending on the production program. The essence of the solution is to determine vibration limits for individual milling tools.
Description
Citation
HRBÁČEK, V. Návrh provozních mezí pro diagnostický systém obráběcího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
V úvodu prezentace student popisuje princip vzniku vibrací a postup sběru dat z měřeného stroje. Následně student popisuje plánování experimentu, na které navazuje část zhodnocení a statistické zpracování dat, které je doplněno o fotografie reálného povrchu obrobené plochy včetně slovního komentáře. V závěru práce student hodnotí Otázky oponenta: --- Vysvětlete tvrzení na str. 59. „U plošných parametrů textury povrchu vykazuje velkou citlivost parametr Ssk.“, co znamená pojem citlivost, proč zrovna parametr Ssk a ne Sku? Popište, co parametry z tab. 9 a 10. znamenají (stručně, avšak konkrétně). --- Tuto otázku zodpovídá student popisem parametrů Pt, Wt, Rt a následně popisuje metody, jak se jednotlivé parametry získávají. --- V zadání je zmíněno, že se vychází z dlouhodobého záznamu dat, z práce vyplývá, že data pochází z jednoho experimentálního měření trvající hodinu a několik minut (tab. 3.) a záznamu na obr 25., u kterého vlivem nízké kvality nelze přečíst časová osa. Popište časovou osu na obr 25 a ujasněte, z jak dlouhodobého záznamu vychází vaše data. --- Student předkládá tabulku s časovými údaji startu jednotlivých měření. Vyřazení dlouhodobého sledování zdůvodňuje student absencí údaji, který nástroj či který program je ve stroji aktuálně navolen. --- Dle kap. 7.4.2 byly zpracovány textury povrchu obrobků, ale jsou porovnávány pouze dva vzorky a na jednom místě, proč zrovna jen tyto dva vzorky a proč toto konkrétní místo? Můžete doložit i grafickou dokumentaci z tohoto vyhodnocování povrchu? --- Volbu student zdůvodňuje nejlepší kompatibilitou s měřicím zařízením. Předkládá obrázky se strukturou a doplňuje komentářem. Otázka komise: Jak jsou upnuty snímače na stroji? Student popisuje způsob přichycení snímačů a odkazuje se na montážní postupy výrobce akcelerometru. Jste si jistý, že stav stroje nemůže ovlivňovat podmínky obrábění? Student souhlasí s komisí. Jak jste získal fotografie obrobené plochy? Komise zde vytýká absenci uvedeného zdroje fotografií.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO