Administrativní budova

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh administrativní budovy v Chotěboři. Budova je navržena jako dvoupodlažní a je členěna na dvě oddělené provozní jednotky. První provozní, dvoupodlažní jednotka je určena pro projekční činnost stavební společnosti. Druhá jednopodlažní jednotka je určena pro využití k výuce přírodních a sociálních věd. Obě provozní jednotky mají svůj oddělený vstup a nejsou vzájemně průchozí. V první jednotce jsou umístěny místnosti, které svým typem odpovídají administrativnímu charakteru objektu. Jsou to jednotlivé i otevřené kanceláře, místnosti pro ohřev jídla, hygienické zařízení – pro muže a ženy zvlášť, serverovny, vrátnice. Druhá jednotka je navržena jako jedna učebna s odděleným kabinetem, skladem učebních pomůcek a hygienickým zařízením. Budova svým půdorysným zobrazením zaujímá tvar písmene Z a je osazena do velice svažitého terénu, z toho vyplývá tvarové řešení. Podzemní podlaží je přibližně z poloviny zasazeno do okolního terénu, první nadzemní podlaží je viditelné z příjezdové komunikace. Obě části budovy jsou patrné z vnitřního prostoru pozemku ve vzniklém zapuštěném dvorku. Budova je nad administrativní částí zastřešena šikmou sedlovou střechou, nad výukovým střediskem je střecha plochá. Obě střechy jsou uvažovány jako plně ozeleněné extenzivní vegetací. Objekt je z velké části prosvětlován francouzskými okny, nebo i skleněnou stěnou s bezrámovým zasklením. Vnější obálka objektu je opatřena pohledovým betonem. Nosné konstrukce, vodorovné i svislé jsou v provedení z monolitického betonu, střední nosné zdi jsou zhotoveny z dutinových keramických bloků, stejně jako nenosné dělící příčky. Parkování osobních vozidel je řešeno v rámci pozemku v těsné blízkosti objektu, řešeny jsou i plochy pro parkování tělesně postižených. Projekt byl zpracován v grafickém programu ArchiCad. Veškeré navržené konstrukce odpovídají platným normám a předpisům.
The thesis describes design of an L-shaped two-storey office building in Chotěboř, which can work with saving energy and be careful to nature. Using renewable materials and new technical equipments. At the end of the design, there should be a building that will be architecturally interesting, energy-efficient and use renewable resources. It is a two-storey building, which is designed for office working and one part of building can be used for teaching science. Main roof on administration part has saddle shape, second roof on part which science centre has flat roof. Both roofs are intensive green roof overgrown with plants. For day illumination, there are design French windows with openings parts. Most of the first floor and the whole second floor belongs to offices and auxiliary staff rooms, toilets, etc. First floor also includes a small training centre with one classroom and necessary facilities (toilet, staff room, etc.). The load-bearing structures (foundations, walls, columns, floor and roof slabs, etc.) are designed from cast-in-place reinforced concrete. Load bearing vertical elements are walls, columns, and posts. Part of the first floor exceeding the layout of the second floor is covered with a flat green roof. Second floor is covered with a saddle green roof. All drawings and 3D rendering were done using ArchiCAD software.
Description
Citation
MAREK, V. Administrativní budova [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Boris Bielek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Vladimír Juráň - tajemník, Ing. Tereza Skřeková - tajemník, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Josef Remeš, Ph.D. - člen, Ing. Zdeněk Janík - člen,
Date of acceptance
Defence
Doplňující otázky - Jak je vynášena železobetonová markýza? Kolik metrů je vyložení konzoly? Počítal jste statický výpočet, zda návrh vyhoví? Jaký jste využíval filament pro model? Při jaké teplotě jste model tiskl? OTÁZKY OPONENTA: 1) Proč dodaná energie pro nucené větrání je v průkazu energetické náročnosti hodnocena F? Příčiny? 2) Plní skladba obvodového pláště požadavky dle ČSN 73 0540-2:2011. Otázka - Jaká je skladba obvodového pláště? 3) Silné a slabé stránky posuzované budovy z hlediska SBToolCZ? Otázka - Optimalizoval jste nějak výsledky? Doplňující otázky - Jaký je rozdíl mezi suterénem a prvním podzemním podlaží? V které normě budete hledat definici? Jaký je konstrukční systém střešní konstrukce? Čím si myslíte, že je vaše budova environmentálně vyspělá? Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO