Software hlášení bezpečnostních incidentů v GPON síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na návrh možnosti hlášení bezpečnostních událostí z GPON sítí. Teoretická část představuje principy GPON a poskytuje úvod do problematiky bezpečnostních incidentů. Praktická část je zaměřena na výběr vhodných open-source systémů a návrh aplikace umožňující tvorbu hlášení. Výstupem práce je nasazení systémů TheHive, Cortex a MISP a vytvořená aplikace v jazyce Python3 umožňující tvorbu různých typů hlášení na základě připravené šablony. Práce je zakončena podrobným popisem nasazení, vlastní konfigurace a otestováním.
This thesis focuses on development of software for security incident reporting from GPON networks. The theoretical part introduces the principles of GPON and provides an introduction to security incidents. The practical part is focused on the selection of suitable open-source systems and the design of an application in Python for the creation of alerts. The output of the work is the deployment of TheHive, Cortex and MISP systems and the creation of an application enabling the creation of various types of alerts based on prepared template. The thesis is finalized by a detailed description of deployment, custom configuration and testing.
Description
Citation
KUPKA, O. Software hlášení bezpečnostních incidentů v GPON síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Machník, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) JUDr. Pavel Loutocký, BA (Hons), Ph.D. (člen) Ing. Petr Blažek (člen)
Date of acceptance
2021-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Diskutujte možnost použití Vašeho řešení za použití novějších optických standardů pro pasivní sítě. Je možné do Vašeho systému přidat podporu i jiných typů,, alertů“? Stačí modifikace Vaší aplikace nebo je potřeba i úprava samotné Kafky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO