Detekce cizích objektů v rentgenových snímcích hrudníku s využitím metod strojového učení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cizí objekty v RTG snímcích hrudníku způsobují komplikace během automatického zpracování snímku. Abychom zabránily chybám, které vznikají právě kvůli těmto cizím objektům, je třeba je nejprve automaticky vyhledat a z následné analýzy je vynechat. Jedná se především o knoflíky, šperky, implantáty, dráty či trubičky. Zároveň nalezení pacemakerů a jiných voperovaných zařízení může pomoct při automatickém zpracování. Cílem této práce bylo navrhnout metodu pro detekci cizích objektů v RTG snímcích hrudníku. Pro tento úkol byla zvolena metoda Faster R-CNN s předtrénovanou sítí ResNet50 pro extrakci příznaků, která byla natrénována na 4 000 snímcích a následně otestována na 1 000 snímcích z veřejně dostupné databáze. Po nalezení optimálních učících parametrů se podařilo natrénovat síť, která dosahuje 75% přesnosti, 77% senzitivity a 76% F1 skóre. Určitá část chyby je ovšem tvořena nejednotnými anotacemi objektů v datech, kdy ne všechny anotované cizí objekty se nachází v oblasti plic, jak je udáno v popisu.
Foreign objects in Chest X-ray (CXR) cause complications during automatic image processing. To prevent errors caused by these foreign objects, it is necessary to automatically find them and ommit them in the analysis. These are mainly buttons, jewellery, implants, wires and tubes. At the same time, finding pacemakers and other placed devices can help with automatic processing. The aim of this work was to design a method for the detection of foreign objects in CXR. For this task, Faster R-CNN method with a pre-trained ResNet50 network for feature extraction was chosen which was trained on 4 000 images and lately tested on 1 000 images from a publicly available database. After finding the optimal learning parameters, it was managed to train the network, which achieves 75% precision, 77% recall and 76% F1 score. However, a certain part of the error is formed by non-uniform annotations of objects in the data because not all annotated foreign objects are located in the lung area, as stated in the description.
Description
Citation
MATOUŠKOVÁ, B. Detekce cizích objektů v rentgenových snímcích hrudníku s využitím metod strojového učení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. MUDr. Gumulec položil otázku: RTG hrudníku jsou běžné záznamy vč. patologií? Ing. Jakubíček položil otázku: Co jste navrhla v R-CNN? Na kolika vrstvách byl ResNet použit? Popište osy grafu na obr. 2.7. Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO