Fokusovací techniky optického měření 3D vlastností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá optickým měřením vzdáleností, resp. měřením 3D vlastností scény pomocí fokusovacích technik se zaměřením na metody: konfokální mikroskopie, kontrolované fokusování a metodu rozfokusování. Teoretická část práce pojednává o různých přístupech k rekonstrukci hloubky obrazu a také o technice mikro-rozfokusování obrazu pro měření refrakčního indexu transparentních materiálů. Následně je zde popsána problematika kalibrace kamery pro fokusovací techniky. V praktické části práce je experimentálně ověřena metoda kontrolovaného fokusování a metoda rozfokusování. Pro první metodu jsou zde ukázány výsledky rekonstrukce hloubky scény. Pro druhou metodu je zde porovnání naměřených hodnot vzdáleností se skutečnými hodnotami. Na závěr této práce jsou zkoumané metody porovnány a zhodnoceny.
This thesis deals with optical distance measurement and 3D scene measurement using focusing techniques with focus on confocal microscopy, depth from focus and depth from defocus. Theoretical part of the thesis is about different approaches to depth map generation and also about micro image defocusing technique for measuring refractive index of transparent materials. Then the camera calibration for focused techniques is described. In the next part of the thesis is described experimentally verification of depth from focus and depth from defocus techniques. For the first technique are shown results of depth map generation and for the second technique is shown comparison between measured distance values and real distance values. Finally, the discussed techniques are compared and evaluated.
Description
Citation
MACHÁČEK, J. Fokusovací techniky optického měření 3D vlastností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen) Ing. Ilona Janáková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-09
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami. V rámci obhajoby dokázal přesvědčit komisi o správnosti svých postupů a navrženého řešení. V průběhu odborné rozpravy reagoval na dotazy: - Jak se obecně říká fotografické metodě skládání více snímků? - Jaký je rozdíl v dosažitelných parametrech mezi konfokální a fokusační metodou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO