Rozpoznání osob s částečně zahalenou tváří

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na rozpoznání osoby se zahalenou tváří. V rámci práce jsou popsány čtyři algoritmy InsightFace, FaceNet, OpenFace a FaceRecognition.Z těchto algoritmů je vybrán nejvhodnější pro rozpoznávání osob se zahalenou tváří. Jsou vytvořeny dvě databáze osob a natrénovány dva modely pro rozpoznávání osob, přičemž jeden je pro rozpoznávání osob se zahalenou tváří a druhý pro nezahalené osoby. Pro tyto modely jsou vytvořeny ROC křivky k zjištění přesnosti modelů. Vytvořený program slouží k rozpoznání osoby nebo jejího zařazení do databáze vytvořené pomocí SQLite.
This bachelor thesis focuses on the recognition of people with covered faces. The work describes four algorithms InsightFace, FaceNet, OpenFace, and face recognition. From these algorithms, the most suitable for recognizing people with a covered face is selected. Two databases of persons are created, and two models for the recognition of persons are trained; one is for the recognition of persons with a covered face and the other for non-covered persons. ROC curves are created for these models to determine the accuracy of the models. The created program is used to recognize people or to add them to the database created by SQLite.
Description
Citation
KAŠPAR, J. Rozpoznání osob s částečně zahalenou tváří [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (předseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Benedikt (člen) Ing. Karel Kuchař (člen) Mgr. Jakub Vostoupal (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otáyky oponenta: Kdy a proč se ve Vašem procesu učení používají trénovací, validační a testovací data? Kolik jich bylo pro dané kategorie k dispozici? Stanovte podmínky za jakých vaše metoda může spolehlivě pracovat (jaké jsou limity, vlivy na přesnost identifikace). Otázky komise: Existuje již hotový systém pro detekci zahalené tváře? Dokážete rozeznat stejnou osobu s rouškou i bez roušky? Bylo cílem programu detekovat přímo osobu s rouškou, nebo pouze roušku? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO