Aplikovaná kryptografie v IoT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je věnována bezpečnosti v systémech IoT. V práci je popsána architektura IoT, jak zajistit její bezpečnost a různé typy útoků na zařízení IoT. Následně je popsána ochrana osobních údajů IoT a řešení pro její ochranu. Dále je v práci vysvětlena technologie MQTT, její princip fungování, architektura a základní prvky. V rámci praktické části je popsána implementace publishera a subscribera, kteří spolu komunikují pomocí šifrovaných zpráv. Následně je popsána knihovna eciespy, která umožňuje šifrování a dešifrování zpráv. Je také popsán způsob komunikace mezi serverem a klientem pomocí protokolu TLS a výměny certifikátů. A na konci je řešení pro implementaci zabezpečené komunikace mezi mikropočítači pomocí MQTT.
The bachelor thesis is devoted to security in IoT systems. The thesis describes the IoT architecture, how to ensure its security and various types of attacks on IoT devices. Subsequently, the protection of personal data IoT and solutions for its protection are described. The work also describes the MQTT technology, its principle of operation, architecture and basic elements. The practical part describes the implementation of the publisher and subscriber, who communicate using encrypted messages. Afterwards, the eciespy library is described, which enables encryption and decryption of messages. The method of communication between the server and the client using the TLS protocol and certificate exchange is also described. Finally, there is a solution for implementing secure communication between microcomputers using MQTT.
Description
Citation
ILYUSHCHENKOV, M. Aplikovaná kryptografie v IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Ilgner (člen) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (člen) JUDr. Matěj Myška, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student odpověděl na položené otázky členů komise: - Jaká byla použita metodologie pro měření času potřebného k šifrování a dešifrování (tabulka 6-1)? - Můžete prezentovat vlastní kódy a funkčnost protokolů ? - Z jakého důvodu nebylo realizováno porovnání knihoven mbedTLS, OpenSSL, PionDTLS (RAM, CPU, platformy)? - Z jakého důvodu je šifrování stejného objemu dat 2x pomalejší než dešifrování (CBC tab. 6-1 nebo CBC tab. 7-2)?; Student neobhájil bakalářskou práci z důvodů ne zcela splněného zadání práce, odborných chyb, formálních nedostatků a nízké prezentační úrovně práce.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO