Zhášení stejnosměrného oblouku v přístrojích nízkého napětí v oblasti kritických proudů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou zhášení oblouku v oblasti kritických proudů při stejnosměrném napájení. První část teorie popisuje obecně oblouk a poté navazuje popis stejnosměrného oblouku a způsoby jeho zhášení. Druhá teoretická část se věnuje spektrální analýze, obzvlášť emisní metodě. Taktéž jsou představeny metody pro výzkum kritických proudů při zhášení. Praktická část se skládá ze dvou měření. První měření spočívalo v měření spekter v závislosti na čase společně s průběhy napětí a proudu. V druhém měření šlo o závislost doby hoření oblouku na velikosti napětí a proudu. Závěr poté shrnuje výsledky jednotlivých měření, která jsou poté dány do souvislosti.
This bachelor’s thesis deals with DC arc extinguishing for critical currents. The first, theoretical part describes and defines an arc, a DC arc and methods of its extinguishing. The second, theoretical part concerns spectral analysis – specifically, the emission method. Methods of research of extinguishing critical currents are also presented. The practical part consists of two measurements. The first measurement consists of spectrum measuring in time, in conjunction with voltage and current measurements. In the second measurement, the goal was to measure the dependence of arc burning time on voltage and current. The thesis concludes with summary of the results of each individual measurement and their presentation in the wider context.
Description
Citation
FENCL, M. Zhášení stejnosměrného oblouku v přístrojích nízkého napětí v oblasti kritických proudů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student seznámil komisi se svou bakalářskou prací na téma Zhášení stejnosměrného oblouku v přístrojích nízkého napětí v oblasti kritických proudů. S posudky vedoucího práce i oponenta seznámili komisi oponent práce Ing Šimek. Na otázky oponenta student odpověděl, avšak s drobnými výhradami. V diskuzi pak prof. Drápela poukazoval na nedostatky práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO