Detekce kolizí v počítačové grafice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá řešením detekcí kolizí triviálních matematických i komplexních objektů složené z trojúhelníkových sítí modelů v trojrozměrném prostoru. Simulace kolizí objektů je z hlediska výkonnostního velmi náročné téma a i přesto, že existují postupy a metody, jak k tomuto problému teoreticky přistoupit, ve většině případů tyto postupy jsou příliš pomalé a tedy je třeba optimalizovat a hledat alternativní řešení. U simulace kolizí je také třeba pracovat s diskrétním i spojitým časem, neboť to souvisí s tím, jak přesné kolize objektů chceme a do jisté míry musíme předpovídat pohyb určitých těles. Tato práce je tedy zaměřena na vývoj herních enginů, optimalizací a implementace kolizních algoritmů.
This thesis is focused on the problem of collision detection between math defined primitive models and also on triangle networks that form complex polygonal models. Simulation of collision detection is very complex topic from performance standpoint and even though multiple methods that solve these problems do exist, in most cases they are too slow to be any useful and therefore it is encouraged to find optimizations and alternate solutions. In order to be able to work with collision simulation we need to understand discrete and continuous movement techniques and we need to be able to predict behavior of certain objects. This thesis therefore is based on game engine development, optimizations and implementation of collision detection algorithms.
Description
Citation
STUPKA, F. Detekce kolizí v počítačové grafice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože technická zpráva neodpovídá požadavkům na odborný text. Student nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující. Otázky u obhajoby: Můžete prosím komisi vysvětlit v čem spočívá vaše vlastní dělení prostoru (zmíněno v 3.4.1 a 3.4.2) a v čem je unikátní? Proč jste nepoužil nějaké běžně využívané dělení prostoru? Vysvětlete jak byla prováděna měření (metodika, scény, počet opakování, reproducibilita). Proč jste odevzdal zvlášt zdrojové kódy pro linux a windows (MSVC), když je v linuxové části použit CMake?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO