Spektrální analýza chemického kódu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá štúdiom procesu mletia agregátov častíc zmesi práškových oxidov lantanoidov v rozpúšťadle dowanol. Vytvorené disperzie boli charakterizované a použité na prípravu tlačových atramentov a následne na tlač značiek s chemickými kódmi čitateľnými XRF spektrometriou. Cieľom bolo preštudovať proces mletia, overiť spoľahlivosť čítania a rozpoznania značiek s príslušnými kódmi a sledovať vplyv aditíva up-konverzného prášku na výsledné relatívne intenzity prvkov v chemickom kóde. Štatistická významnosť rozdielov priemerov relatívnych intenzít bola posudzovaná na základe Studentovho testu t.
The diploma thesis deals with the study of the process of grinding aggregates of particles of a mixture of powdered lanthanide oxides in the dowanol solvent. The formed dispersions were characterised and used for the preparation of printing inks and subsequently for the printing of labels with chemical codes readable by XRF spectrometry. The aim was to study the milling process, to verify the reliability of reading and recognition of marks with the appropriate codes and to monitor the influence of the additive of the up-conversion powder on the resulting relative intensities of the elements in the chemical code. The statistical significance of the differences in the averages of relative intensities was assessed based on the Student's t test.
Description
Citation
ŠIMONČIČOVÁ, M. Spektrální analýza chemického kódu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-30
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Pekař: Jaká je velikost částic? Jaká je velikost chemických značek? Jak by šlo zlepšit mletí použitých částic? Veselý: K čemu se přidává abkonverzní prášek? Pod jakým laserem jsou chemické značky vidět? Jaký materiál kuliček by se dal použít místo skleněných kuliček? Lehocký: Kozáková: Jak se volilo složení jednotlivých lanthanoidů ve směsi? Jak vypadají použité oxidy a jejich výsledná disperze?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO