Vliv zinku na mechanické vlastnosti cementových kompozitů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tématem této bakalářské práce je sledování vlivu zinku na mechanické vlastnosti portlandského cementu. Zinek byl testován ve formě oxidu zinečnatého. Do cementu byly přidávány tři urychlovací přísady, kterými byly oxid vápenatý, kyselina mravenčí a mravenčan vápenatý v různých poměrech. Následně byly sledovány mechanické vlastnosti všech těchto směsí pomocí měření pevností v ohybu a pevností v tlaku po 7 a po 28 dnech a směsi byly analyzovány pomocí XRD a DTA metody. Pomocí isoperibolické kalorimetrie byla také sledována hydratace cementu CEM 42,5 R s obsahem oxidu zinečnatého.
The theme of this bachelor thesis is to monitor the effect of zinc on mechanical properties of portland cement. Zinc was tested in the form of zinc oxide. Three acceleration additives were added, calcium oxide, formic acid and calcium formate in various proportions. Furthermore, the mechanical properties of all these mixtures were monitored by measuring flexural strength and compressive strength at 7 and 28 days after mixing and mixtures were analyzed by XRD and DTA. Also using isoperibolic calorimetry, the hydration of CEM 42.5 R cement zinc oxide was monitored.
Description
Citation
ŠTARHA, T. Vliv zinku na mechanické vlastnosti cementových kompozitů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík (člen)
Date of acceptance
2021-08-31
Defence
Student v rámci prezentace práce na téma Vliv zinku na mechanické vlastnosti cementových kompozitů nejdříve představil motivaci práce a složení směsí. Následně vysvětlil postup měření a v rámci prezentace výsledků se zaměřil především na pevnosti v tlaku a tahu za ohybu. Následně ukázal výsledky zjištěné pomocí XRD, DTA. Na závěr shrnul naměřené výsledky a vysvětlil proč dochází ke zvýšení pevností u většiny vzorků. Po shrnutí výsledků student odpověděl na otázky oponenta: 2) Proč u vzorků s CaO a ZnO nedochází k výraznějšímu vlivu na mechanické vlastnosti, jak je tomu při využití dalších akcelerátorů? 2) Jaký akcelerátor, popř. jejich kombinace je podle Vás nevhodnější k potlačení retardačního působení zinečnatých iontů, vzhledem k mechanickým vlastnostem a využitím do praxe? Následně byly položeny tyto otázky: 1) Proč jste výsledky nedal do sloupcových grafů? 2) Jak působí zinek v cementu Student na dané otázky velmi dobře odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO