Demonstrace využití platformy System on Chip Pynq Z2

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá vývojovou platformou Pynq Z2 s SoC obsahujicim programovatelnou logiku FPGA propojenou s procesorem ARM. Hlavním cílem je vytvoření skupiny vzorových aplikací, které využívají periferie dostupné na vývojové desce a realizují kritické výpočty na FPGA. Tyto aplikace mají podobu šablony dělící funkcionalitu na část komunikující s periferií a druhou část implementující samotný algoritmus výpočtu. Zvoleny byly konkretní algoritmy z oblasti vyhledávání v textu (Knuth-Morris-Pratt algoritmus), filtrace obrazu (změna barev obrazu a vyhlazovací konvoluční maska), filtrace zvukového signálu (dolní propust) a klasifikace internetových paketů (rozhodovací strom). Algoritmy je možné nahradit za vlastní, přičemž okolní rozhraní pro komunikaci s periferií zůstane zachováno. Kromě samotné implementace je ke každé aplikaci poskytnut interaktivní Jupyter Notebook dokument s doprovodným materiálem, který má za cíl usnadnit pochopení dané problematiky.
The thesis deals with the Pynq Z2 with SoC containing FPGA programmable logic connected to ARM processor. The main goal is to create a set of sample applications that use the peripherals available on the development board and perform critical computations on the FPGA. These applications take the form of a template dividing the functionality into a part communicating with the peripherals and another part implementing the actual computation algorithm. Specific algorithms were chosen from the areas of text search (Knuth-Morris-Pratt algorithm), image filtering (image color change and smoothing convolution mask), audio signal filtering (low pass), and internet packet classification (decision tree). The algorithms can be replaced with custom ones, while the surrounding interface for communication with the periphery is preserved. In addition to the implementation itself, an interactive Jupyter Notebook document is provided for each application with accompanying material to facilitate understanding of the subject matter.
Description
Citation
POLÁŠEK, P. Demonstrace využití platformy System on Chip Pynq Z2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V čem je hlavní rozdíl vašich ukázkových příkladů oproti výukovým materiálům výrobce čipu Zynq či projektu Pynq? Proč nebyla implementována aplikace klasifikace síťových paketů? Obsahují vaše ukázkové příklady i doprovodný text s vysvětlením? Jak jste implementoval zvukový filtr? Obsahuje práce i ukázkové příklady pro použití přerušovacího podsystému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO