Využití biomasy pro získávání elektřiny v ostrovních provozech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o využití biomasy pro získávání elektřiny v ostrovních provozech. V první kapitole je vysvětlen pojem biomasa a její rozdělení. Dále je zde uveden potenciál a dostupnost biomasy. Ve druhé kapitole jsou popsány transformace biomasy do vhodné podoby paliva. Třetí až pátá kapitola popisuje přeměnu biomasy jako paliva na elektrickou energii pomocí spalovacího, Stirlingova a parního motoru. V těchto kapitolách jsou dále uvedeny parametry a ceny těchto motorů a také jednofázových a trojfázových alternátorů, které je možné na tyto motory připojit. Další kapitoly popisují výrobu elektrické energie v souladu se spotřebou a potenciálem paliva, kdy pro jednotlivé typy motorů jsou vypočítány náklady na hodinový provoz motorů a cena vyrobené elektrické energie v kilowatthodině. V poslední kapitole diplomové práce jsou uvedeny možnosti akumulace elektrické energie
The thesis discusses the use of biomass for electricity island operation. The first chapter explains the concept of biomass and its distribution. It also shows the potential and availability of biomass. The second chapter describes the transformation of biomass into a suitable fuel form. The third to fifth chapter describes the conversion of biomass as a fuel into electrical energy through combustion, Stirling and steam engine. In these chapters there are brought the following parameters and prices of these motors and single-phase and three-phase alternators that can be connected to these engines. Other chapters describe the production of electricity in line with consumption, where the cost per hour to run engines for the various types of fuel and price of the electricity produced in kilowatt hours is calculated. In the last chapter of the thesis there is described the possibility of accumulation of electrical energy.
Description
Citation
ROULE, J. Využití biomasy pro získávání elektřiny v ostrovních provozech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student představil svou diplomovou práci na téma Využití biomasy pro získávání elektřiny v ostrovních provozech. Doc. Baxant jako vedoucí práce komisi seznámil s posudkem svým, i posudkem oponenta práce. Ve svém posudku vytýkal hlavně neprovedení technického řešení. Oponent práce, Ing. Radil vytýkal nedosažení všech cílů práce plynoucích ze zadání. Zároveň vytýkal provádění triviálních výpočtů namísto použití hodnot konkrétních zařízení pro návrh systému. Dále student odpovídal na doplňující otázky oponenta. Tyto zodpověděl bez výhrad komise. Ing. Vybíralík měl dotaz na specifické požadavky na stroje použité v ostrovních provozech. Tento dotaz student nezodpověděl. Dr. Macháček měl výtku k neprovedení diskuze ohledně cen u jednotlivých konstrukčních řešení. Student objasnil, jak vypočítal cenu vyrobené elektrické energie. Dr. Macháček tento výpočet rozporoval a vytkl nedosazení všech podstatných parametrů do výpočtu. Doc. Orságová vytýkala použití pojmu elektromagnetismus v souvislosti se superkondenzátory ve studentově prezentaci. Student nedokázal na tuto výtku reagovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO