Měření elektrických veličin v distribučních sítích 22 kV a 0,4 kV s disperzními zdroji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá monitorováním sítí VN a NN s přítomnou distribuovanou výrobou. Monitorováním je myšleno měření napětí a výkonových toků s následným přeposíláním příslušných dat do řídicího systému. První část práce popisuje distribuční soustavu a rozdílné vlastnosti síti různých napěťových hladin. Následující kapitola se věnuje důsledkům vysokého podílu obnovitelných zdrojů v distribučních sítích. Většinu nežádoucích vlivů lze částečně utlumit připojovacími podmínkami, které diktují technické požadavky na nové zdroje. Problémy s regulací napětí a přetoky výkonů ovšem připojovací podmínky ovlivnit nedokáží a vzniká tak požadavek na měření v těchto sítích. V rámci kapitoly jsou dále popsány možné přínosy monitorování. Čtvrtá kapitola je věnována proudovým a napěťovým měničům s popsáním výhod a nevýhod konkrétně použitelných typů. Zároveň je proveden výběr nejvhodnějších přístrojů. Důležité je zmínit, že samotné měniče jsou jen částí měřicího systému. Analogové signály z proudových a napěťových transformátorů je nutné převést na digitální signál, dále zpracovat a teprve poté je možno požadované veličiny přeposlat. Vlastnosti těchto navazujících zařízení jsou popsány v páté kapitole. Následující část práce definuje metodiku, podle které mají být volena místa osazovaná měřením. V poslední části práce je provedeno porovnání skutečně naměřených hodnot napětí a toků výkonů v pilotním projektu v síti 22 kV s hodnotami vypočítanými ve výpočetním programu pro ustálený chod sítí PAS DAISY Bizon.
This thesis concerns monitoring in Middle- and Low-Voltage distribution systems penetrated by distributed generation. Monitoring itself means measuring voltages and power flows and sending relevant data to the supervisory system. The first part of the thesis describes distribution systems with differences between individual voltage levels. The following chapter is focused on consequences of high share of renewable energy sources in distribution systems. Most of the problems are partially resolved by technical conditions for connection of the new power sources. However, difficulties with voltage regulation and uncontrolled power flows to higher voltage levels remain. These are the reasons for measuring voltages and currents in medium voltage networks. Second to last subhead of this chapter is dedicated to possible benefits of monitoring. The fourth part of the thesis deals with voltage and current sensors with their advantages and disadvantages. The best suitable devices are chosen in the end of the chapter. It is crucial to mention that sensors are only part of measuring system. Analog outputs from current or voltage transformers need to be converted to digital signal and further processed. After that required quantities are finally sent. Properties of these circuit cards are described in the sixth chapter. Following part aims to define a certain key that will determine the suitable locations for installation of the measurement. The final part of the thesis compares measured voltages and power flows from real 22 kV network with calculated values from computer program PAS DAISY Bizon.
Description
Citation
KOLACIA, T. Měření elektrických veličin v distribučních sítích 22 kV a 0,4 kV s disperzními zdroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce na téma Měření elektrických veličin v distribučních sítích 22 kV a 0,4 kV s disperzními zdroji. Na otázky vedoucího i oponenta student odpověděl. Doplňující dotazy položili doc. Medvec a doc. Orságová, na které student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO