Návrh systémů pro cílený transport sloučenin se sladkou chutí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca je zameraná na možnosť imobilizácie sladidiel na vybraný nosičový systém. Teoretická časť práce bola venovaná informáciám o sladidlách, nosičových systémoch a možnosti imobilizačnej techniky. V experimentálnej časti bola optimalizovaná príprava častíc z polyhydroxybutyrátu (PHB). Pripravené PHB častice boli charakterizované metódou dynamického rozptylu svetla (DLS). Povrch PHB častíc bol aktivovaný pomocou plazmy. Takto aktivovaný povrch PHB častíc bol charakterizovaný pomocou infračervenej a Ramanovej spektroskopie. Imobilizované boli látky so sladkou chuťou: glukóza, fruktóza, sacharóza, mannitol, sorbitol a erytritol. Na PHB častice sa z testovaných látok podarilo naviazať iba sacharózu. Imobilizované častice boli vystavené účinkom umelej žalúdočnej, pankreatickej a žlčovej šťavy a bolo sledované množstvo uvoľnenej sacharózy. Ďalej bola sledovaná dlhodobá stabilita častíc a takisto množstvo uvoľnenej sacharózy.
This bachelor thesis is focused on possibility of immobilization sweeteners on polymeric system. In the theoretical part information about sweeteners, carrier systems and the possibility of immobilization technique were reviewed. In the experimental part preparation of nanoparticles of polyhydroxybutyrate (PHB) was optimized. The PHB particles were characterized by dynamic light scattering (DLS). PHB particles were activated by plasma treatment. The surface morphology was studied using infrared and Raman spectroscopy. Immobilization of following substances with a sweet taste was tested: glucose, fructose, sucrose, mannitol, sorbitol and erythritol. From these compounds only sucrose was immobilized on PHB particles successfully. Prepared immobilized particles were exposed to the artificial stomach juice, intestinal juices and bile acids and amount of released sucrose was monitored. Finally, long-term stability prepared particles was measured and also the amount of sucrose released was determined.
Description
Citation
DEMOVÁ, R. Návrh systémů pro cílený transport sloučenin se sladkou chutí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Pekař - použití ultrazvuku - modifikace materiálů plazmatem Diviš - kapalinová chromatografie - detektor
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO