Využití správy verze softwaru v Linuxových kontejnerech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je analyzovat požadavky a navrhnout řešení pro využití projektu s otevřeným zdrojovým kódem Katello pro správu softwaru nainstalovaného na obrazech aplikace Docker. Nejprve je diskutováno srovnání virtualizačních technik a následně také různých implementací kontejnerové virtualizace na rozdílných platformách. Následně jsou popsány možnosti využití projektu Katello pro správu verzí softwarových balíků RPM a návrh a implementace samotného systému pro správu obrazů aplikace Docker. Funkcionalita aplikace byla experimentálně testována a ověřena a byly navrženy možnosti pro další rozšíření.
The aim of this thesis is to analyse requirements and design a solution for using the open-source project Katello to manage software present on Docker images. In this thesis there are introduced virtualization technologies with emphasis on container virtualization and also projects Foreman and Katello and their usage for content management of RPM software packages. Furthermore, it deals with design and implementation of extension for project Katello allowing managing Docker images. The functionality of the application was experimentally tested and verified and further possibilities for extension were outlined.
Description
Citation
RŮŽIČKA, A. Využití správy verze softwaru v Linuxových kontejnerech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: V závěru hovoříte o úspěšně provedených experimentech, v textu se však způsob provedení experimentů přímo nezmiňuje. Jakým způsobem jste testy prováděl a jakým způsobem jste vyhodnocoval jejich úspěšnost? Kapitola 5.6 věnující se metrikám pouze zachycuje velikost zdrojových souborů. K čemu je tato metrika použita?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO