Synchronizace a řízení pohonů s využitím sběrnice CAN

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Systém pro ovládání pohonů po CAN sběrnici s USB-CAN převodníkem. Software je rozdělen do dvou částí, na serverovou aplikaci, která zpřístupňuje sběrnici klientským aplikacím prostřednictvím služby na schránkách (socket), protože hardwarový USB-CAN převodník fy IMF software nemohou jinak aplikace sdílet, a na aplikace ovládající po CAN různá zařízení. Je implementováno ovládání pozičního motoru IclA D065 fy Berger Lahr v aplikaci 3 osého robota, kde 3 motory pohybují každý s jedním vícesměrovým kolem fy Interroll. Tato aplikace má grafické uživatelské rozhraní s využitím knihovny GTK+. Praktická část práce vznikla na Odboru aplikované informatiky, ÚAI, FSI, VUT v Brně, pod vedním konzultanta Ing. Radomila Matouška, Ph.D.
System for motion control via CAN-Bus with USB-CAN converter. Software is divided to two parts. The first part is a server application that enables client applications to use CAN-Bus as a service available on sockets, because the IMF software company "USB-CAN hardware converter" can't be accessed directly by more applications. Client applications control different devices connected to CAN-Bus. Motion control using actuator Berger Lahr IclA D065 in application of 3 axes omni-wheel robot has been impemented. Interroll omni-wheels are used. This application has a graphical user interface done with the GTK+ library. The second, practical part, of the work has been developed in Dept. of Applied Computer Science, FME, Brno University of Technology, under supervision of Ing. Radomil Matousek, Ph.D.
Description
Citation
DOBROVSKÝ, L. Synchronizace a řízení pohonů s využitím sběrnice CAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B). Otázky u obhajoby: Jakým způsobem ovlivňuje převodový poměr pozičního zařízení instalovaného v robotovi (Ic1A D065 DC024 S018) maximální dosažitelnou rychlost robota při pohybu vpřed?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO