Všestranné autonomní obvodové ekvivalenty plovoucích a uzemněných pasivních prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem všestranných autonomních obvodových ekvivalentů plovoucích a uzemněných pasivních prvků pomocí moderních aktivních stavebních bloků, jako jsou proudové a napěťové konvejory všech tří generaci. Proudové konvejory patří mezi důležité stavební bloky v proudovém módu. Z hlediska zpracování signálu je lze charakterizovat jako smíšený stavební blok. Tyto prvky mohou dnes nahradit v mnoha případech již nedostačující operační zesilovače. Na základě duality proudového a napěťového módu byl definován napěťový konvejor. Tento prvek by mohl být vhodným aktivním prvkem pro obvody pracující v napěťovém módu. Při realizaci zapojení vycházíme z obecného autonomního obvodu. Volbou daných admitancí lze realizovat prvek typu FDNR (floating frequency dependent negative resistance), plovoucí kapacitor, plovoucí induktor a konvertor uzemněné admitance na plovoucí admitance. V praktické části jsou popsána zapojení, která splňují zadané požadavky. Navržené prvky jsou simulovány v porovnaní s ideálními a následně aplikovány na příčkových filtrech. Pásmová propust druhého řádu s navrženou cívkou byla prakticky sestavena a experimentálně změřena v laboratoři. Výsledky tohoto měření byly srovnány se simulacemi získanými za použití ideálních a reálných modelů proudových a napěťových konvejorů.
This thesis deals with a proposal of versatile autonomous circuit equivalents of floating and grounded passive elements by means of modern active tectonic blocks, such as current and voltage conveyors of all three generations. Current conveyors range as essential tectonic blocks in a current mode. Concerning signal processing, it encompasses a mixed tectonic block. In most cases, these elements may be substituted for presently insufficient operating amplifiers. The voltage conveyor was defined on the basis of duality of current and voltage modes. This element could be selected as a suitable active component for circuits operating in a voltage mode. Implementing the connection, a general autonomous circuit is taken into account. By selecting given admittances, a FDNR (floating frequency dependent negative resistance) element, floating capacitance, floating inductance and ground to floating admittance converter may be implemented. The practical part describes connections which fulfill given requirements. The suggested elements are simulated in comparison with ideal elements and subsequently, they are applied to a frequency filter. The second order filter with a proposed induction coil was practically assembled and experimentally measured in a laboratory. The measured results were compared to simulations received by the use of ideal and real models of current and voltage conveyors.
Description
Citation
ŠTĚPÁN, R. Všestranné autonomní obvodové ekvivalenty plovoucích a uzemněných pasivních prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Jaké modely jste použil? Jaké jsou parazitní vlastnosti vybraných modelů? Proč jste zvolil aproximaci butterworth? V čem spočívá modifikace zapojení na obr. 4.1, které vychází ze struktury v [17]? Jaký je dle tab. 3.2 (str. 27) rozdíl mezi DCVCII- a DCVC-, popř. DCVCII+ a DCVC+? V jakých frekvencích jste prováděl simulace při praktické realizaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO