Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tempeh patří mezi fermentované probiotické sójové výrobky. Díky jeho bohatému zdroji bílkovin, přítomnosti nenasycených mastných kyselin esenciálních pro člověka a vysoké hladině antioxidantů je hodnotnou výživovou potravinou. Teoretická část práce popisuje nutriční složení tempehu a sójových bobů. Jsou diskutovány pozitivní a negativní účinky sóji na lidské zdraví. Dále byly sledovány změny výživových složek způsobené fermentačním procesem a působením mikroorganismů. Experimentální část diplomové práce se zabývá mikrobiologickou analýzou tří druhů tempehu a využitím metody polymerázové řetězové reakce. Izolace DNA z produktů byla provedena pomocí fenolové extrakce, pomocí magnetických mikročástic F-kol 77ox a magnetických nanočástic F79/L3-PLL. V rámci nutriční analýzy byly studovány změny jednotlivých nutričních složek a dalších látek v sójových bobech po fermentaci tempehu. Ve výrobcích byl stanovován celkový obsah hlavních nutričních složek – sacharidů, lipidů a bílkovin. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie bylo analyzováno množství antioxidačních látek jako polyfenoly a flavonoidy. V práci bylo také provedeno stanovení množství vitaminu E pomocí HPLC a stanovení přítomnosti mastných kyselin pomocí GC ve vzorcích tempehu a bobů.
Tempeh belongs to the fermented probiotic soybean products. Tempeh is a valuable nutritional foodstuff due to its rich source of protein, content of unsaturated fatty acids essential for human and high amount of antioxidants. The theoretical part describes nutritional composition of tempeh and soybeans. In the thesis are discussed positive and negative effects of soy on human health. In the thesis were followed up changes in the nutritional components caused by the fermentation process and the action of microorganisms. The experimental part deals with the identification of microorganisms, which are contained in three types of tempeh. Microorganisms were detected using method polymerase chain reaction. DNA was isolated from the products by use phenol extraction, using magnetic microparticles F-kol 77ox and magnetic nanoparticles F79/L3 PLL. As part of the nutritional analysis changes in individual nutrients and other substances in soybeans after tempeh fermentation have been studied. In the chosen products total content of essential nutrients – carbohydrates, lipids and proteins were analyzed. Amount of antioxidants such as phenolics and flavonoids were analysed by UV-VIS spectrophotometry. Determination of vitamin E content which was analysed by HPLC and determination presence of fatty acids which was determined by GC was incorporated to this thesis.
Description
Citation
SOBOTKOVÁ, M. Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-06
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Je dobře, že se prokázané mikroorganismy v potravině nacházejí? Vysvětlete v čem je tempeh zdravější než maso? doc. Obruča: Zmínila jste, že se tempeh masově šíří, existují nějaká čísla jeho vzrůstající spotřeby? dr. Mikulíková: Vámi stanovovaný sýr je tvořen přímo sojovými boby? doc. Španová: Jaké množství DNA musíte použít pro úspěšné provedené PCR u vámi používané metody? doc. Rittich: Doporučil bych sledování antinutrientů a pozor na označení L. fermentum jako probiotický kmen.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO