Srovnání generátorů IPv6 prefixových sad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je porovnání generátorů IPv6 prefixových sad. V první části práce je představen protokol IPv6 a politiky přidělování IPv6 registrátorů, které tvoří základ řešené problematiky. Následně jsou zmíněny tři existující generátory prefixových sad, jejichž popis je k dispozici. V druhé části je navržena a implementována série testů pro porovnávání generátorů prefixových sad. V poslední části jsou provedeny testy prefixových sad na základě dříve definovaných kritérií. Na základě provedených testů byl vyvozen závěr, že prefixové sady vygenerované generátory IPv6Table a NonRandom, jejichž implementace je veřejně dostupná, vykazují velkou chybu v porovnání s realitou. S ohledem na popis generátoru V6Gene lze očekávat, že prefixové sady vygenerované tímto generátorem by měly dosahovat výrazně menší chyby v porovnání s realitou. Implementace tohoto generátoru však není veřejně dostupná, takže tato očekávání nebylo možné experimentálně ověřit.
This bachelor's thesis aims to compare the IPv6 generators. In the first part we introduce protocol IPv6 and the allocation policies of registrars in order to better understand the problem. Next, we introduce three existing prefix set generators, whose description is available. In the second part of the thesis we propose and implement a series of tests for the prefix set generators. Lastly, we test the generators and make a conclusion based on the results. According to our results, we conclude that the prefix sets from the NonRandom and IPv6Table generators have a large error in comparison with a target prefix set. However, V6Gene, the implementation of which is not currently publicly available, might generate prefix sets close to the reality based on its proposal.
Description
Citation
VAŠEK, D. Srovnání generátorů IPv6 prefixových sad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: V rámci srovnání jednotlivých generátorů v kapitole 6 využíváte reálné sady prefixů z let 2013 a 2018. Z jakého zdroje, respektive z jaké sítě, jste tuto sadu IPv6 prefixů čerpal? Vzhledem k neexistenci obdobného veřejně dostupného nástroje pro srovnání generátorů prefixových sad, plánujete nějaké zveřejnění vlastního vytvořeného nástroje, například formou open-source?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO