Simulace dějů v elektrických přístrojích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je vysvětlit problematiku sil působících v jistícím zařízení vlivem magnetických polí vznikajících při průchodu zkratových proudů. Tato práce je blíže zaměřena na působení sil u konkrétního uspořádání proudové dráhy zadaného jističe. Jedná se o jistič vyráběný firmou OEZ Letohrad, typ Modeion BD250 V práci je naznačeno jakým způsobem je nutné vytvořit trojrozměrný model proudové dráhy tak aby jej bylo možné použít pro provedení výpočtu ve fyzikálně simulačním programu ANSYS 11. V dalším postupu práce je popsáno jak získané hodnoty využít nejdříve pro výpočet průchodu stejnosměrného a poté střídavého zkratového proudu. Výpočet je proveden v programu MATLAB 6.5 Výsledky jsou uvedeny u obou výpočtů jak v grafické podobě, tak v podobě číselných údajů. Vizualizace byla provedena formou animovaného grafického souboru s příponou GIF. Zpracování jednotlivých snímků proběhlo v programu UNLEAD GIF ANIMATOR 5.
Aim of the thesis is to explain the issue of forces acting in circuit breaker caused by magnetic fields induced by short-circuit current. This thesis is focused on force affecting in concrete system of a circuit breaker. The given circuit breaker is made by OEZ Letohrad, the type Modeion BD250. In the thesis the way of creating 3-D model is shown for the purpose of creating numeric simulation by ANSYS 11. The next approach of the thesis is the description of applicating the results for DC and AC current calculations. The noted calculation is made in the programme MATLAB 6.5. The solutions are mentioned at calculations both in the graphic form and numeric specifications. Visualisation was made by using GIF graphic system animation. The individual pictures processing was done in the programme UNLEAD GIF ANIMATOR 5.
Description
Citation
DAŠEVIČ, L. Simulace dějů v elektrických přístrojích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentoval práci na téma Simulace dějů v elektrických přístrojích. Uvedl hlavní části diplomové práce. Popsal síly působící v kontaktním systému. Popsal postup přípravy modelu pro výpočty v programu Ansys. Dalé shrnul základní postup při vytváření konečně-prvkové stě. Uvedl postup zadávání okrajových podmínek. Prezentoval výsledky simulace fyzikálních dějů v kontaktním systému. Popsal problémy při vytváření animace pohybu kontaktu. Prezentoval animaci znázorňující zkrat na kontaktech elektrického přístroje. Student odpověděl na otázky oponenta a komise k diplomové práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO