Ovládání počítače prostřednictvím mobilního telefonu

No Thumbnail Available
Date
Authors
Kovář, Jan
ORCID
Advisor
Polívka, Michal
Referee
Kouřil, Jiří
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem Java aplikace vzdáleného ovládání počítače prostřednictvím mobilního telefonu. Aplikaci tvoří celky klient a server, které spolu vzájemně komunikují přes Bluetooth rozhraní. Klient představuje mobilní aplikaci (MIDlet) a zasílá příkazy serveru. Server, spustitelný na počítači (s libovolným operačním systémem), tyto příkazy vyhodnocuje a pomocí svých algoritmů ovládá dané PC. Problematika návrhu aplikace je v textu rozčleněna do dvou celků, z nichž každá popisuje právě jednu aplikační část. U klienta je popsána jeho funkčnost. Dále se kompletně rozebírá struktura mobilní aplikace naprogramované v Java ME spolu s nejdůležitějšími metodami tohoto kódu. Text pojednávající o serverové části popisuje jeho činnost i jednotlivé možnosti využití. Popisuje strukturu serverové aplikace, která je naprogramovaná v Java SE. Nechybí ani rozbor nejdůležitějších metod kódu Java SE. Výsledkem diplomové práce jsou oba celky této aplikace, které umožňují vzdáleně ovládat počítač a hlavně prezentace. Aplikace byla řádně odladěna i otestována a tvoří funkční multiplatformní software.
The master's thesis is focused on Java based solution of remote PC control using a mobile phone. Application is made up of client and server, which are communicating via Bluetooth interface. The client represents a mobile application (MIDlet) and commands sent to the server. Server, run on a computer (with any operating system), read these orders and evaluate their algorithms to control the PC. The issue of the draft text is divided into two units, each of them describes just one part of the application. The client describes its functionality. It is also fully examines the structure of mobile application programmed in Java ME, together with the most important methods of this code. Text dealing with the server part describes its activities as well as individual options utilization. It describes the structure of the server application which is programmed in Java SE. There are also a description of the most important methods of the Java SE code. This thesis gives the results of both components of the application that allow to remotely control the computer and especially the presentation. The application was properly debugged and tested, and form a functional multiplatform software.
Description
Citation
KOVÁŘ, J. Ovládání počítače prostřednictvím mobilního telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
V závěru práce uvádíte, že z důvodu použití vláken u klientské aplikace došlo k nepatrnému zvýšení zpoždění při posílání příkazů na server. Jaký je hlavní důvod použití vláken u klientské aplikace? Bylo by možné tuto část vyřešit bez vláken? Dále v závěru uvádíte, že aplikace je modulární a jeví jako perspektivní i pro případné komerční využití. O jaké další zajímavé moduly nebo funkce by bylo možno aplikaci rozšířit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO