Modulární výuková platforma pro oblast vestavěných systémů a číslicových obvodů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je návrh a realizace dvou desek plošných spojů realizující výukové platformy, které se budou sestávat ze dvou samostatných desek plošných spojů s ARM MCU a programovatelným hradlovým polem FPGA, které budou propojitelné a vhodně doplněné o periferie. Tyto platformy budou vytvořeny na základě rozboru aktuálních řešení výukových a vývojových platforem a následně demonstrovány na konkrétních příkladech. Hlavním přínosem této práce by mohla být obměna fakultního vybavení a jeho zjednodušení pro studenty. Zároveň je kladen důraz na větší transparentnost celého řešení, aby nebylo pro začínajícího studenta příliš komplikované se seznámit s moderními mikrokontroléry a programovatelnými hradlovými poli a mohl jednotlivé jednodušší celky propojovat do složitějších, kde lze jednotlivé desky použít jako samostatné fungující celky a jejich propojení poskytne výpočetně silnější a zároveň složitější zařízení pro pokročilého uživatele.
The aim of the work is the design and implementation of two circuit boards delivering learning platforms, which will consist of two separate circuit boards with ARM MCU and a programmable FPGA gate array that will be interconnectable and appropriately complemented by peripherals. These platforms will be developed by analysing current teaching and development platform solutions and then demonstrating on practical examples. The main benefit of this work should be update and simplification of existing equipment. At the same time, there is an emphasis on greater transparency of the whole solution, so that it is not too complicated for an aspiring student to familiarise himself with modern micro-controllers and programmable gate arrays and can link the simpler units into more complex ones, where the individual boards can be used as separate working units and their interconnection will provide a computationaly stronger yet more complex device.
Description
Citation
KOUPÝ, P. Modulární výuková platforma pro oblast vestavěných systémů a číslicových obvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Černocký (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Na základě čeho byl k propojení obou modulů zvolen přístup pomocí nejjednodušších sériových linek I2C a SPI? Bylo by možné využít i některou z pokročilejších sběrnic? Prosím, objasněte větu ze str. 34 v kontextu komunikace mezi oběma moduly: "Konfigurační proces je přeprogramovanou rutinou po resetu či v průběhu běhu zařízení a vyžaduje implementaci požadovaných příkazů na straně MCU[8]." Jaká je časová náročnost překladu a zápisu konfigurace FPGA na Vámi použité platformě? Dokážete odhadnout výrobní náklady po finalizaci platformy pro budoucí nasazení ve výuce (např. v počtu tisíc kusů)? Komise, například: Kdy byly k dispozici osazené desky? Komise, například: Konzultoval jste své řešení s pedagogy na UPSY?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO