Analýza vícefaktorového namáhání elektroizolačních materiálů

No Thumbnail Available
Date
Authors
Jeřábek, Michal
ORCID
Advisor
Rozsívalová, Zdenka
Referee
Frk, Martin
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o experimentálním prošetření dielektrických vlastností nestárnutých a tepelně, elektricky a kombinovaně stárnutých drážkových izolací. Během experimentu je sledován vliv vlhkosti na dielektrické vlastnosti izolačního materiálu ISONOMŽNMN. Především jsou zkoumány obě složky komplexní permitivity v závislosti na kmitočtu a teplotě v průběhu tepelného, elektrického a kombinovaného stárnutí. Tyto vlivy jsou posuzovány z hlediska využití této izolace v technické praxi.
This diploma thesis deals with not-aged and thermally, electric and multistress aged slotted isolations dielectric properities experimental probing. Dutiny experiment is watched influence moisture on dielectric properties insulating materiále ISONOMŽNMN. Especially both two permitivity complex components are surveyed, in dependence on the frequency and the temperature changes during thermal, electric and multistress ageing. These characteristics are viewed in light of application the isolation in practice.
Description
Citation
JEŘÁBEK, M. Analýza vícefaktorového namáhání elektroizolačních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (předseda) doc. Ing. František Vaníček, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se zadáním, zpracováním a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Relaxační maximum pro nezatížený materiál má ve Vašem grafu špičku okolo 200 Hz. Čím to může být způsobeno?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO