Monitorování ethernetové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci je rozebírána možnost monitorování aktivních prvků firmy Cisco, VLAN sítí sestavených mezi nimi a vytíženosti jednotlivých linek. Všechny informace týkající se zařízení jsou ukládány do MIB databáze. Navržený a následně implementovaný systém využívá, pro získání potřebných informací pro tuto práci, dotazování MIB databáze na zařízení pomocí SNMP protokolu. Pro aplikaci SNMP protokolu je použit programovací jazyk Perl. Získaná data jsou zpracována a následně ukládána do MySQL databáze. Navržený systém není závislý na platformě ani na této implementaci. Veškeré použité nástroje a technologie jsou v práci popsány a rozebrány. V práci je detailně popsáno a ukázáno, jak se zařízení dotazovat i s výsledky dotazování.
The bachelor thesis deals witch possibility of monitoring active items of Cisco Company, VLAN networks built between them and utilization of particular lines. All the information about items is stored in MIB database. Designed and then implemented system uses pooling MIB database using SNMP protocol, to obtain required information. For application SNMP protocol, programming language Perl is used. Obtained and processed data are stored in MySQL database. Designed system is not dependent either on any platform or this implementation. All the technologies and tools used described in the thesis. In the thesis there is described and shown, how is possible pooling items including results of pooling.
Description
Citation
HERMAN, V. Monitorování ethernetové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Uveďte správný význam pojmů Object Identifier a Object Descriptor. Jak probíhá úvodní autentizace mezi SNMP agentem a SNMP manažerem? Blíže popište navržený systém. Uveďte alespoň základní bloky (funkce) zdrojového kódu včetně jejich významu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO