Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce bylo vytvořit udržitelnou městskou strukturu 21. století na území brněnského brownfields - Kohnova cihelna. Hlavním záměrem práce je vytvoření kvalitní obytné struktury v blízkosti centra. Dále propojení města a zeleně, vytvoření nových vstupů do území Červený kopec a zvýšení atraktivity území dostatkem služeb a rekreace.
The task of this master's thesis was to create a sustainable urban structure of the 21st century in the Brno brownfields - Kohnova cihelna. The main purpose of the work is to create a quality residential structure near the city center. Furthermore, connecting the city and greenery, creating new entrances to the Červený kopec area and increasing the attractivity of the area with sufficient level of services and recreation.
Description
Citation
BÁNOVSKÝ, P. Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Milan Kosař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - tajemník, Ing.arch. Barbora Jenčková - člen, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student úvodem prezentoval svůj projekt Návrh udržitelné struktury 21. století v rámci ČR. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student reagoval na dotazy a připomínky oponenta: 1. Sevřenost cyklistů mezi jedoucími a zaparkovanými auty co kdyby byly pruhy prohozeny? Odpověď - řešení mu přijde takto logičtější a bezpečnější, nicméně argumentace není dostatečně podložená. Řešení je diskutabilní. 2. V jednosměrné ulici zabírají chodníky 9 m z 15m. Jak bude takový prostor využíván? - Chodník slouží pro předzahrádky, mobiliář, nicméně nestihl vše dopracovat, aby řešení působilo přesvědčivě. 3. V ulicích jsou jen podélná stání. Počítá se i s místy pro OSP (ZTP)? Odpověď - ano, místa jsou v návrhu umístěna. Na dotaz vedoucího - proč v úvodu nekonzultoval, odpověděl, že následně konzultovat a vidí to jinak. Následně odpovídal na dotazy komise: 1. Poměr bytových a rodinných domů v návrhu, absence rodinných domů? Nepovažuje tento typ zástavby, určený pro úzký profil společnosti, adekvátní v takto lukrativní části. 2. Jsou vhodné navržené společné vnitrobloky? Ano, považuje to za vhodné řešení. 3. Absence propojení svislé osy (parky)? Nepovažuje za podstatné, důležitý je průhled. 4. Prověřoval výškové poměry v území? Ano, řešil. 5. Nebude dopravní řešení fungovat jako dopravní zkratka? Nebude, je rychlejší území objet. 6. Je vhodné řešení zpevněných ploch ve velkých žulových kostkách? Řešení je diskutabilní. Dle komise je plakát proveden v horší sdělovací i grafické podobě. Student s velmi dobrým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO