Konstrukce efektivních automatů pro rozpoznávání regulárních výrazů v HW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Motivací této bakalářské práce je užití rozpoznávání regulárních výrazů v aplikačních doménách, kde je vyžadováno rychlé rozpoznávání jako například v hloubkové kontrole paketů. Během akcelerace jsou regulární výrazy ve formě nedeterministických konečných automatů syntetizovány na FPGA. Ačkoliv hardwarová akcelerace řeší rychlostní problémy, tak trpí zvýšenou spotřebou FPGA součástek, konkrétně LUT. Tato práce se zabývá návrhem, implementací a experimentálním vyhodnocením heuristické metody pro aproximaci konečných automatů pro rozpoznávání regulárních výrazů v hardware. Účelem této aproximace je snížení spotřeby LUT součástek při syntéze na FPGA. Princip redukční metody je založen na přidávání nových přechodů, čímž je zajištěna tvorba menšího počtu znakových tříd a je tak dosaženo zredukování spotřeby LUT při implementaci přechodů. Zavedená nepřesnost je minimalizována modifikací pouze méně významných částí automatu. Navržená metoda i s testovacím prostředím je implementována v nástroji TOFA. Technika byla vyhodnocena na syntetických i reálných datech. Výsledky experimentů ukázaly, že přechodová aproximace zvláště dobře funguje na automatech, kde se vyskytuje velký počet znakových tříd.
This thesis is motivated by the application of REs in domains requiring fast matching such has deep packet inspections. To ensure sufficient speed a HW acceleration is typically employed. During the acceleration, REs are in the form of NFA synthesized on FPGA. Although HW acceleration solves the speed problems, it suffers from increased consumption of the FPGA components, specifically LUT. The goal of this thesis is to design, implement and experimentally evaluate heuristic method for approximation of FA in context of HW accelerated RE matching. The purpose of this approximation is to lower consumption of LUT components during FPGA synthesis. The key idea of the method is to add some transitions allowing to construct a smaller number of character classes and thus to reduce the number of LUT implementing the transition relation while reducing the error by modifying only less significant parts of FA. Proposed method together with evaluation pipeline is implemented in TOFA tool. Technique was evaluated on both synthetic and real data. Results of experiments shows, that transitional approximation works especially well on automatas with large number of equivalence character classes.
Description
Citation
FREJLACH, J. Konstrukce efektivních automatů pro rozpoznávání regulárních výrazů v HW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Na jakých typech automatů navržená redukční technika funguje nejlépe? Diskutujte možnost použití přesné automatové redukce (např. pomocí nástroje Rabit&Reduce) po provedení navržené přibližné přechodové redukce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO