Digitální zprovoznění robotizovaného výrobního systému pro odporové navařování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této diplomové práce je simulace a digitální zprovoznění robotizovaného výrobního systému pro navařování elementů jako například čepů na plechové díly. Základem práce je rešerše problematiky spjaté s průmyslovými roboty, PLC řízením, nástroji používanými pro navařování, upínacími přípravky, manipulátory, senzorikou, bezpečnostními a ochrannými prvky běžně používanými v takovýchto výrobních systémech. Druhá část práce se věnuje samotnému zadanému problému a jedná se tedy o virtuální zprovoznění řešeného konceptu robotizovaného výrobního systému. To znamená vytvoření jeho simulačního modelu v prostředí Process Simulate, výběr robotů, vytvoření robotických trajektorií, analýza kolizí, tvorba senzorů, signálů a optimalizace. V poslední části následuje propojení simulačního modelu se softwarem S-7PLCSIM Advanced a TIA Portal, vytvoření řídící PLC logiky ve formě programu, vizualizace a ověření jejich funkčnosti pomocí výše zmíněného propojení se simulačním modelem.
The subject of this diploma thesis is the simulation and digital commissioning of a robotic production system for welding elements such as studs on sheet metal parts. The basis of the work is search of information related to industrial robots, PLC control, tools used for welding, fixtures, manipulators, sensors, safety and protection elements commonly used in such production systems. The second part of the work deals with the given problem and it is a virtual commissioning of the given concept of a robotic production system. This means creating its simulation model in the Process Simulate environment, selecting robots, creating robotic trajectories, collision analysis, creating sensors, signals and optimization. Last part includes the connection of the simulation model with the software S-7PLCSIM Advanced and TIA Portal, the creation of control PLC logic in the form of a program, visualization and verification of their functionality using the above-mentioned connection with the simulation model.
Description
Citation
ŠUBA, M. Digitální zprovoznění robotizovaného výrobního systému pro odporové navařování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-15
Defence
Student prezentuje svoji práci a popisuje vytvořené pracoviště v programu Process Simulate. Dále student popisuje PLC program a virtuální zprovoznění. Na závěr student spouští video záznam virtuálního zprovoznění a doplňuje ho o komentář. Přečetli se posudky a student odpovídá na dotazy oponenta. Popisuje rozdíly mezi virtuálním zprovoznění a digitálním dvojčetem. Komise se ptá na použiti internetu pro řízení digitálního dvojčete. Komise se ptá na použiti třetího robota namísto dopravníku. Student odpovídá, že optimalizace nebyla cílem práce. Komise se dále ptá, jak by fungovalo toto pracoviště bez toho robota. Student odpovídá řešením tohoto konceptu. Komise se ptá na velikost robotů pro svařování. Student odpovídá, že se jedná o běžně používané roboty. Komise se ptá na otevíraní dveří. Student doplňuje proces manipulace. Komise se ptá na přesnost polohování, vstupných dílu a problému uchopení. Student odpovídá, že pozice pneumatických válců je kontrolována PLC. Komise se ptá na použité normy. Student zmínil normy jenom povrchně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO