Hydraulický návrh induceru palivového čerpadla pro raketový motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je hydraulický návrh induceru pro danou geometrii čerpadla. První část práce se věnuje rešerši hlavních a důležitých pojmů, ke kterým je ve zbytku práce odkazováno. Následuje část, která se zabývá dvoudimenzionálním 2D návrhem induceru na základě doporučení mnoha odborných zdrojů, kdy hlavním výstupem je matematický popis geometrie induceru, podle něhož je následně vytvořen samotný 3D CAD model. Poslední část se zabývá CFD analýzou induceru a také soustavy čerpadla s inducerem, kdy v této částí jsou určeny hlavní a důležité hydraulické vlastnosti ať už pro samotný inducer, nebo pro danou soustavu. V neposlední řadě jsou zmíněny i možnosti, jak danou geometrii induceru i nadále vylepšit.
The aim of this masters thesis is hydraulic design of inducer for given pump geometry and operating parameters. The first part of this thesis deals with cavitation problematic in hydrodynamic pumps. Next section describes two-dimensional design of the inducer and according to that, the 3D CAD model of inducer is made. The later part deals with thorough CFD analysis and determination of the main hydraulic parameters of inducer itself and also with whole pump completed with this inducer. The last section is devoted to inducer design improvement.
Description
Citation
KADLEC, J. Hydraulický návrh induceru palivového čerpadla pro raketový motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) Ing. Iva Svobodová (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-17
Defence
Student zahájil obhajobu prezentací, po které následovalo čtení posudků. Následovaly odpovědi na otázky oponenta a komise. Jakým způsobem se čerpadlo bude rozbíhat? Nebude problém s kmitáním lopatek na vlastní frekvenci? Jaká jsou uvažována ložiska? Jaká je předpokládána životnost zařízení? Jaké jsou okrajové podmínky při návrhu induceru? Student zodpověděl dotazy ke spokojenosti komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO