Interpretace znakové řeči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá metodami zpracování obrazové informace člověka interpretující znakovou řeč s cílem rozpoznávání této řeči a následné automatické interpretace počítačovým modelem v jiném znakovém jazyce. V návaznosti na teoretický úvod je provedena rešerše stávajících metod a aplikací zabývající se touto problematikou. Na základě provedené rešerše je navržen řetězec zpracování obrazové informace pro účely rozpoznávání znakového jazyka sledováním rukou a obličeje interpreta. Navržený řetězec je realizován a evaluován a je sestavena aplikace rozpoznávající americkou znakovou řeč, která je automaticky interpretována v českém znakovém jazyce.
This work deals with image processing methods in persuit of sign language recognition and automatic interpretation in target sign language by artificial avatar. Following the theorethical introduction to the topic is a brief survey of current state of the art in sign language recognition. Proposed pipeline for the purposes of sign language recognition is based on the survey and latest state of the art hand and face landmark estimation methods. The designed pipeline is implemented and evaluated on suited metrics. As an application of this pipeline a system recognizing american sign langauge with automatic interpretation in czech sign language is built.
Description
Citation
FICEK, D. Interpretace znakové řeči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Pikula, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Pohl, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student obhájil diplomovou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy (účel použití, animace gest).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO