Makroekonomická analýza aktuálního stavu strojírenství a aplikace získaných poznatků na konkrétní podnik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá procesem volby efektivního využití dostupných prostor, ve kterých je navržena strojírenská dílna. Pro rozhodnutí ohledně optimálního zaměření dílny je využito makroekonomické analýzy české ekonomiky, respektive českého průmyslu, která identifikuje segmenty, které budou v budoucnu prosperovat na základě vysoké přidané hodnoty a marže jejich produktů. Následně jsou identifikovány trendy českého průmyslu, především pak automatizace, robotizace a aditivní výroba. Dále jsou také vyhodnocena rizika odvětví v podobě přílišné závislosti ekonomiky na jednom segmentu průmyslu, ale také problémech v logistickém řetězci. Těchto poznatků je poté využito pro návrh strojírenské dílny, která bude schopna produkovat výrobky s vysokou přidanou hodnotou a marží. Pro její návrh je zvolen reprezentativní výrobek, ergonomický stůl. Hala je navržena s využitím předmětného uspořádání pracovišť pro výrobu ergonomických stolů, neboť tento typ uspořádání je možné v budoucnu dále automatizovat. Zároveň je však kladen důraz na víceúčelovost výrobní haly. Na základě ekonomické kalkulace je poté potvrzena hypotéza, že zvolený výrobek má potenciál prodeje s vysokou marží, neboť jeho aktuální cena na trhu neodpovídá výrobním nákladům.
This thesis deals with the process of choosing the efficient use of the available space in which the engineering workshop is designed. To decide on the optimal focus of the workshop, a macroeconomic analysis of the Czech economy and Czech industry is used to identify segments that will prosper in the future based on the high added value and margin of their products. Subsequently, the trends of the Czech industry are identified, especially automation, robotization and additive manufacturing. Furthermore, the risks of the sector are also assessed in the form of overdependence of the economy on one segment of the industry, as well as problems in the logistics chain. These findings are then used to design a workshop that will be able to produce products with high added value and margins. A representative product, an ergonomic table, is chosen for its design. The hall is designed using the workstation layout in question for the production of ergonomic tables, as this type of layout can be further developed for automation in the future. At the same time, however, emphasis is placed on the multi-purpose nature of the production hall. On the basis of an economic calculation, the hypothesis is then confirmed that the chosen product has the potential to be sold at a high margin, since its current market price does not correspond to the production costs.
Description
Citation
HUBER, M. Makroekonomická analýza aktuálního stavu strojírenství a aplikace získaných poznatků na konkrétní podnik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Makroekonomická analýza - nedostatky částečně zodpovězeno 2. Rozveďte proč byl použitý příklad vývoje Japonsko po 2. světové válce částečně zodpovězeno 3. Vysvětlete kalkulaci časové náročnosti. částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly částečně zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO