Pracoviště pro automatizované měření vodivosti kapalin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o měření vodivosti kapalin. Jejím cílem je vytvořit pracoviště pro automatizované měření vodivosti kapalin.V teoretické části jsou popsány principy a metody měření vodivosti kapalin a také měření teploty roztoků. Následně je čtenář seznámen s programovým a vývojovým prostředím LabVIEW, ve kterém je rovněž vytvořen měřicí software. Tím je ovládán LCR metr HIOKI 3532-50, jehož charakteristické vlastnosti, způsob ovládání a možnosti měření jsou stručně charakterizovány dále. Současně je zde také zmínka o sběrnici GP-IB, díky které je LCR metr schopen komunikovat s PC. Samotná kapalina, jež chceme analyzovat, však přichází do styku pouze se čtyřelektrodovou vodivostní sondou WTW TetraCon 325, která je zde taktéž představena. Teoretickou část uzavírá seznámení s multifunkční kartou NI USB-6008, s jejíž pomocí je stanovena teplota analyzovaného roztoku.V praktické části je popsáno zapojení a vysvětlena funkce měřicího systému jako celku. Dále je představen samotný měřicí software určený k měření vodivosti. Popsána je jak jeho struktura, tak i funkce. Nechybí informace o ovládání a uživatelském rozhranní. V této části práce jsou také zjišťovány hodnoty prvků náhradního obvodu vodivostní sondy a vliv měřicích parametrů na výsledné hodnoty měření.
Its aim the present Dissertation is to create a workplace for automated measurement of conductivity of liquids. Theoretical part describes principles and methods of measurement of conductivity of liquids and also measurement of temperatures of solutions. The reader is then made familiar with the program and development environment known as LabVIEW in which the measurement software has been created as well. This software serves also for the control of the LCR meter “HIOKI 3532-50” whose characteristic properties, control method and possibilities of measurement are briefly characterized in subsequent parts. The text includes also a mention about the GP-IB bus, thanks to which the LCR meter is able to communicate with PC. The actual liquid which is to be analyzed comes into contact, however, only with the four-electrode conductivity cell “WTW TetraCon 325” which is described in the Dissertation as well. The theoretical part is concluded with presentation of the multifunction card “NI USB-6008”, with the help of which the temperature of the solution analyzed is determined. In the practical part is description of the connection and explanation of the function of the measurement system as a whole. This is followed by a presentation of the actual measurement software intended for conductivity measurement. Both its structure, functions and some information about control are described there. This part of the Dissertation deals also with determination of the values of the elements of the conductivity probe replacement circuit and with the impact of measurement parameters on resulting measurement values.
Description
Citation
RAJM, M. Pracoviště pro automatizované měření vodivosti kapalin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Ivan Zelinka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdeněk Havránek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) prof. Ing. František Šolc, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO