Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Parcela se nachází v části Starého Brna, v místech s bohatou historií, práce navazuje na analýzy z předešlých semestrů. Místo má výrazný charakter podpořený především zachovalými dvorky s pavlačemi. Toto uspořádání se stává charakteristickým prvkem místa. Uzavřené dvory – poloveřejné nebo soukromé, kde se mohou (do určité míry) - mísit funkce bydlení s dalšími městskými aktivitami a podpořit tak živost domu. V této práci také navazuji na řešení Mendlova náměstí z předchozího semestru a podporuji tak zvolený přístup podpoření dvorů, dvorků a nádvoří v danné lokalitě. Blok ve kterém se nachází parcela (proluka) se díky plánovanému průrazu Ypsilantiho výrazně změní, přijde především o celou východní část. Spolu s naší západní prolukou budou tedy 2 strany bloku úplně volné. Nabízí se tedy možnost většího zásahu, propojení, uvažování nad tímto úkolem v celku. S inspirací charakteru zástavby i způsobu života v danném místě navrhuji zástavbu menších bytů, startovních, studentských, bytů pro jednotlivce. Tyto byty budou nabízet společné prostory, místa kde se lidé setkávají. Volím pavlače jako pobytový prostor k domům....dvory se rozšíří i do vertikálního směru. Navrhuji systém dvorků procházející celým blokem, dvory se napojují na ústřední poloveřejnou komunikaci, kde je vyjímečne umožněn vjezd automobilů. Dvory se střídají, poloveřejné dvory jsou místem s pavlačemi a přístupy do bytů, živý prostor. Další jsou dvory „zelené“ – soukromé – kde je umožněn přístup pouze obyvatelům. Do klidných dvorů jsou orientované ložnice, na pavlače jsou okna kuchyní, tak aby byl dvůr s pavlačemi přirozeně živé místo.
The plot is located in Old Brno, in places with rich history, work continues on the analysis from previous semesters. The site has a particularly strong character, supported by well-preserved courtyards with galleries. This arrangement is now a feature space. Closed courts - or semi-private, where they can (to some extent) - the function of housing mixed with other municipal activities and promote the vitality of the house. This work also builds on the solution Mendel Square from previous semester and support the approach taken to assist the courts, courtyards and courtyard for a given location. The block in which the plot is (blank space) is due to the planned puncture Ypsilantiho significant changes will come primarily throughout the eastern part. Together with our Western or 2 vacant lot will be completely free of the block. There is therefore a greater possibility of intervention, links, thinking about this task as a whole. The inspiration for the character building and way of life for a given site, I propose the installation of smaller flats, starter, student, housing for individuals. These apartments will offer common areas, places where people meet. I choose residence as a gallery space houses .... the courts to extend the vertical direction. I propose a system of yards through the entire block, the courts are connected to a central semi-public communication, which is rarely allowed to enter cars. Courts alternate, semi-public courts are the place to galleries and access to the apartment, the living room. Other courts are "green" - private - where there is access only to residents. The courts are quiet-oriented sleeping porches on the kitchen window, so that has galleries with natural living space.
Description
Citation
DOLEŽALOVÁ, I. Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jakub Kynčl, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) Ing. arch. Roman Gale (člen) Ing. arch. Bohumila Hybská (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO