Rozptylové ztráty v magnetických materiálech na konci statorového svazku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá zkoumáním magnetického pole a magnetických toků na konci statorového svazku u synchronního stroje. Tato problematika je řešena metodou nelineární magneticky odporové sítě, která je simulovaná v programu PSpice. Jednoduchý obvodový model statoru skládající se ze statorových plechů, vzduchových mezer a dvou bočních prstů, které drží stator pohromadě, se nahradili magnetickou nelineární odporovou sítí, která je následně rozdělena na elementy. Dle těchto elementů je zjednodušený model řešen a analyzován.
This thesis examines the magnetic field and magnetic flow at the end of the stator synchronous machine. This problem is solid using nonlinear magnetic resistive network, which is simulating by PSpice software. A simple model of stator, consisting of stator plates, air gaps and the two-thumbs, which hold the stator together. All of this is replace magnetic nonlinear resistive network, which is then divided into elements. According to these element is a simplified model solid and analyzed.
Description
Citation
KOPECKÝ, I. Rozptylové ztráty v magnetických materiálech na konci statorového svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Nepustil (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Rozptylové ztráty v magnetických materiálech na konci statorového svazku. Shrnul hlavní části své práce. Vysvětlil umístění statorových prstů na statorovém svazku. Popsal hlavní metody řešení této problematiky. Prezentoval zjednodušený model, který byl použit pro výpočty. Uvedl vztahy pro výpočet magnetického odporu. Popsal náhradní model. Zhodnotil výsledky výpočtů. Odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO